Изложби

"Колите, с които нахлухме в капитализма" - изложба и филм на Мисирков/Богданов

6 октомври – 27 ноември 2022, Национална галерия / Двореца

 

◊ ПОКАНА

Националната галерия

представя

"Колите, с които нахлухме в капитализма"

Изложба и филм на Мисирков/Богданов

6 октомври – 27 ноември 2022

Прожекции на филма: от 14 и 16 часа
(94 мин., субтитри на български и английски език)

Вернисаж на 6 октомври (четвъртък), от 18 до 20 часа,
Двореца, пл. “Княз Александър I” 1


Изложбата и едноименният документален филм не разказват историята на автомобилостроенето в социалистическите страни, нито пък имат ретроспективен характер. Борис Мисирков и Георги Богданов, с присъщото им чувство за хумор,  своеобразен визуален език и очевидна любов към колите, изследват феномена на соц автомобилите в Европа и техните притежатели в наши дни. Тези коли са в музейни експозиции или частни колекции, а нерядко можем да ги видим да се движат и по улиците на големите европейски градове.

Чрез богатата палитра от образи на техните собственици, обединени от общата им страст към социалистическата кола, минало и съвремие се преплитат,  допълват и противопоставят в пет отделни теми от наратива на изложбата. В „Увод“ ни приветства холограмният образ на Роналд Рейгън, съпътстван от композиция от 80 макета на автомобили и стела от пресовани ламарини от стари социалистически автомобили. „Отсечки от миналото“ са пана, оцветени с автомобилна боя в характерните цветовете от епохата, комбинирани със сребърни фотоотпечатъци върху прозрачен филм с отсечки от черно-бели негативи от стари учебници по кормуване. „Фантазми“ е инсталация от фотографии от Инстаграм профилите на  собственички на соц коли в съвременна Русия. „Капсули на времето“ е серия от портрети и личните истории на собственици на социалистически автомобили от България, а „Епилог“ завършва разказа с инсталация от пет видеопортрета на героите от филма и движещ се текст.

Колите са израз на индивидуалността на техните собственици, които им вдъхват нов живот и съхраняват тяхната история в съвремието ни, белязано от най-високи технологични постижения и иновативен дух. Темата за социалистическото наследство не за първи път е лайтмотив в творчеството на двамата автори. „Колите, с които нахлухме в капитализма“ е своеобразно изследване на историческото ни наследство от тази епоха, барометър за технологичен и научен капацитет. В контекста на тази полемика се провокират редица теми за размисъл – колко стойностно е наследството ни, до каква степен е отражение на една отминала реалност и има ли носталгия по нея.

 

Борис Мисирков (1971) и Георги Богданов (1971) завършват заедно НГДЕК (1990), НАТФИЗ (1996) и експериментален център FABRICA, Италия (1998). Работят в областта на визуалните и аудио-визуалните изкуства. Съучредители на Българско фотографско сдружение и основатели на продуцентска компания „АГИТПРОП“.

Оператори на някои от най-награждаваните нови български документални филми: „Георги и пеперудите“ (2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (2007), „Коридор №8“ (2008), „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ (2017). Автори на визуални кампании, видеоклипове, късометражни, пълнометражни и документални филми, сред които: “Софийският Ладино клуб” (2015), „Дворците на народа“ (2018),   “Най-сладкото” (2019).

 

* * *

За допълнителна информация:
Д-р Боряна Вълчанова, Национална галерия
Куратор на изложбата
0889 515 330

 

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
05.10.2022 г. 16:05
Етикети:
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35546-kolite-s-koito-nahluhme-v-kapitalizma-izlozhba-i-film-na-misirkov-bogdanov