Изложби

Изложба „Изкуството на карикатурата“

30 септември - 31 октомври 2022 г., Библиотека на Нов български университет

Изложба „Изкуството на карикатурата“

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Изкуството на карикатурата“ представя книги и статии от библиотечните колекции на Нов български университет, посветени на зародилия се в Ренесансова Италия през 16. век нов жанр - карикатурата. Изложбата е посветена на 90-годишнината на проф. Иван Веселинов. Той е художник, карикатурист, аниматор, режисьор, сценарист на анимационни филми и се нарежда сред най-емблематичните имена в българската анимация. Преподава в Нов български университет от 1997, а през 2003 е удостоен със званието „Почетен професор на Нов български университет“ за заслуги към университета и българското анимационно кино.

Тази година се навършват и 120 години от рождението на Борис Ангелушев. Библиотеката на НБУ напомня за неговите сатирични рисунки, карикатури и илюстрации, с които са израснали поколения.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания от база данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL). Всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 31 октомври 2022 г.

Сред изложените документи в библиотеката на втория етаж са: „Гротески и карикатури“ на Иван Веселинов, „Рисунки и карикатури“ на Илия Бешков, „Карикатури и скици“ на Александър Николов Божинов, „Карикатури“ на Доньо Донев, „Усмихни се България“ на Чавдар Николов и Любен Дилов-син, „Карикатури“ от Крум Кюлявков, „Тоталитаризмът в карикатурите на Тодор Цонев“ от Мария Овчарова, „Войната на молива: Българската карикатура от Освобождението до днес“ на издателство Лист, „Българската карикатура: Кратък очерк за нейния път и за творчеството на Александър Божинов, Илия Бешков, Александър Жендов, Борис Ангелушев и Стоян Венев“ на Атанас Стойков и други.

Карикатурата, използвана в плаката, е публикувана в изданието на Нов български университет „Гротески и карикатури“ от почетен проф. Иван Веселинов.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
30.09.2022 г. 14:14
Етикети:
Любен Дилов-синЧавдар НиколовИлия БешковгодишниниБиблиотекаЦентър за книгатаНБУ
Атанас Стойков
Мария Овчарова
Крум Кюлявков
Доньо Донев
Александър Николов Божинов
Борис Ангелушев
проф. Иван Веселинов
Изкуството на карикатурата
Посетено:
614
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35512-izlozhba-izkustvoto-na-karikaturata