Изложби

"Жените в Библията" - изложба живопис на Юлия Станкова

04 – 22 октомври 2022, Галерия "Париж"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Париж"

представя

Юлия Станкова

Жените в Библията"

изложба живопис

04.10. – 22.10.2022 г.

На 4 октомври от 18.00 ч. галерия „Париж“ отново отваря широко вратите си за изложбата на художника-богослов Юлия Станкова под името „Жените в Библията“. Ще бъдат показани тринадесет платна, като пет от тях интерпретират събития от Стария Завет, а осем от Новия Завет.

Юлия Станкова е добре познат автор както на българската, така и на чуждестранната публика със своите дълбоки търсения в Библейските текстове, които пресъздава в образ и така създава един нов тип иконография. А за това се изисква много вътрешна смелост и голяма грамотност, защото се борави с тежка за разбиране материя, която е трудно преводима за съвременния човек. Юлия успява да извлече квинтесенцията на даденото Библейско събитие и да го претвори в картина, като така размества пластовете и създава вълнение в човешката душа. А това вълнение може да доведе при някои хора до търсене и преоткриване на прекъснатата връзка с Бога, при други още повече да я затвърди, при трети ще бъде само тих повей и ще отмине, но при всички положения нещо ще се случи, ще се извърши някакво вътрешно движение.

Жените в Библията“ е малко засягана тема и изложбата далеч не претендира за изчерпателност, тъй като това е необятно поле за изследване. В нея зрителят ще се срещне със сестрите на Лазар - Марта и Мария, със самарянката, с кръвоточивата, с прелюбодейката, с Мария Магдалина, но и ще се запознае с по-малко познатите Йезавел, както и с кротката, любяща жена на Товит – Сара. Жената на Лот ще предизвика съчувствие, а усмивката на Сарра ще ни напомни да вярваме в Бога, „защото невъзможното за човеците е възможно за Бога“ (Лука 18:27). Бесовете на Мария Магдалина ще ни покажат, че и ние страдаме от същите страсти и пороци, за които да се молим за изцеление, а „Спасяването на прелюбодейката“ ще ни припомни да не осъждаме, а да се вгледаме първо в себе си. И всички тези Библейски тълкувания в образи, ще ни притеглят там, за където душата невидимо копнее – Царството Божие. „Царството Божие, вътре във вас е“ (Лука 17:21). Но за да го открием ще трябва да разместим пластовете, нали?

www.gallery-paris.com  

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
01.10.2022 г. 12:04
Етикети:
Посетено:
621
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35507-zhenite-v-bibliyata-izlozhba-zhivopis-na-yuliya-stankova