Изложби

"Субективни възприятия" - изложба на Йордан Велков и Гергана Балабанова

30 септември - 19 октомври 2022 г., Градска художествена галерия - гр. Пловдив

"Субективни възприятия" - изложба на Йордан Велков и Гергана Балабанова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Градска художествена галерия Пловдив

представя

"Субективни възприятия"

Изложба на Йордан Велков и Гергана Балабанова

Откриване на 30 септември от 18 часа в ГХГ Пловдив в Залата за временни експозиции на ул"Княз Александър I" №15

 
"Субективни възприятия" е изложба на двама млади автори - Йордан Велков и Гергана Балабанова. Творчеството им, макар и на пръв поглед различно, е обединено от това, върху което се основава – личните преживявания и емоциите, породени от тях, които биват преобразувани в естетически опит. В работата им са ценни отвореният финал и неяснотата на възприятията. Зрителят не получава отговори на конкретни въпроси – той е предизвикан да създава собствени асоциации, въз основа на своя опит и емоционалност, като по този начин се цели създаването на по-интимна и лична комуникация. В творчеството на двамата автори ключова е уникалността на всеки момент – краткотраен и преходен, на пръв поглед тривиален, той е невъзможно да бъде уловен по различен начин, от този, по който е останал във времето. Нa границата между реалното и абстрактното, картините в тази изложба са запечатали в себе си влиянието на светлината в един конкретен миг.
 
Характерна за сюжетите на Йордан Велков е тяхната непретенциозност. Фигурите са поставени в едно условно пространство, което бива интериорно или част от градската среда. Личната гледна точка е преплетена със сцени от ежедневието, които, извадени от контекста, стават част от социални и философски теми. Логичната мисъл бива прекъсната и заменена с по-условно и емоционално предаване на светлина и форма. Образите сякаш се самообразуват, поставени в една въображаема среда и погледнати през неговите собствени очи, улавяйки преходността на момента. Фрагментирането, срещано в работите му, позволява по-лична комуникация със зрителя, основаваща се на възможността за индивидуалната интерпретация. Натурата и личния опит са само отправна точка за последвалите композиционен експеримент и метафора, а велатурният начин на работа създава неочаквани ефекти и позволява по-експресивно предаване на атмосфера и състояние. Принципа на режисираната случайност.
 
В картините на Гергана Балабанова сюжетът отсъства и времето сякаш не съществува. Основавайки се на противопоставянето на общото и личното, интимното, творчеството ѝ се занимава с неизобразими неща - съкровените мисли и чувства, трудни за описване и останали неизказани, съществуващи само в съзнанието на всеки отделен индивид. Човешките същества се усещат и разбират по-добре на подсъзнателно ниво, отколкото вербално. Затова и зрителят е провокиран чрез наблюдение и осмисляне да се свърже със своите дълбоко заключени чувства и запечатани в съзнанието моменти. Цветът, като основно изразно средство, служи като паралел между човешкия живот и творчеството ѝ. Възприемането му, включително и в природата, е плод на наблюдение, концентрация и размисъл. Нюансите, подобно на живота, в който нищо не е категорично и непроменливо, преливат един в друг и е трудно да се каже какъв е основният цвят. Всяка ситуация има безброй гледни точки в зависимост от наблюдателя.
 
Експозицията може да бъде разгледана в залата на Градска художествена галерия - гр. Пловдив на ул. "Княз Александър I" № 15 до 19 октомври 2022 г.
 
* * *
Събитието е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.
 
 
Автор:
ГХГ Пловдив
Публикация:
29.09.2022 г. 16:09
Етикети:
изложбаГрадска художествена галерия Пловдив
"Субективни възприятия"
Гергана Балабанова
Йордан Велков
Посетено:
538
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35505-subektivni-vazpriyatiya-izlozhba-na-yordan-velkov-i-gergana-balabanova