Изложби

Изложба плакати по повод Европейския ден на езиците

Със серията от А до Я, монтирана на едно от най-оживените места в София, Международното триенале на сценичния плакат отбелязва Европейския ден на езиците - 26 септември

Изложба плакати по повод Европейския ден на езиците

 

Изложба плакати по повод Европейския ден на езиците

Изложбата е организирана с любезното домакинство на СУ „Св. Климент Охридски“ и включва 32 широкоформатни винили, разположени върху оградата на Центъра за източни езици и култури към СУ.

Всеки от плакатите е посветен на една от българските букви. Плакатите-букви се родиха по идея на Международното триенале на сценичния плакат и са дело на четирима ярки майстори на това изкуство: Божидар Икономов (1943 – 2016), проф. Божидар Йонов, Георги Липовански и проф. Людмил Чехларов. Любопитно е, че повод за тази серия става едно безценно дарение от прочутото по цял свят студио „Пентаграм“.  Плакатите с латинските букви,  подарени ни от известната графична дизайнерка Пола Шер през 1995 година в Ню Йорк провокираха триеналето да създаде колекцията Българска азбука. С тези плакати авторите им, и сериозно, и с чувство за хумор повдигат противоречивите въпроси за „побългаряването” на латинските знаци, за неграмотното им внедряване в компютърното ни всекидневие, но най-вече развиват и убедително визуализират идеята за неизчерпаемата и вдъхновяваща  образност на БУКВАТА.

Независимо че колекцията е показвана многократно у нас и по света, тя продължава да привлича интереса на публиката и да е творческа провокация към колегиалната общност. След цяла година в Бургас, плакатите се завръщат в София с внушителни формати и в пълния си вид. На фона на всички досегашни положителни отзиви, предизвика истинска почуда неодобрението и съпротивата срещу това, колекцията да бъде експонирана върху оградата от страна на института „Конфуций“, който се помещава на същата локация.

Каним всички преминаващи край ъгъла на булевардите „Т. Александров“ и „Опълченска“ да обърнат поглед и да се срещнат с нещо - различно от агресивната политическа и комерсиална реклама, нещо което внася цвят и разнообразие в заобикалящата ни среда.

След преобразения площад „Славейков“, настоящата акция е поредната изложба на открито, чрез която Триеналето връща качествения и смислен плакат в града и анонсира пред обществеността своето 10-то юбилейно издание, което заедно с още няколко съпътстващи инициативи ще бъде открито на 1 ноември 2022 г.

Десетото Международно триенале на сценичния плакат е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г., а настоящото събитие е в програмата на проекта „Плакатът: проекции и перспективи“, изпълняван с подкрепата на Национален фонд „Култура“.


За допълнителна информация: Албена Спасова, 0888 9014 14,
https://poster.triennial.orbitel.bg

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
25.09.2022 г. 18:31
Посетено:
542
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35463-izlozhba-plakati-po-povod-evropeyskiya-den-na-ezitsite