Изложби

Структура Project Room. Анатомия на процеса #3: Изложба на Наталия Йорданова

27 септември - 29 октомври 2022, галерия "Структура"

Структура Project Room. Анатомия на процеса #3: Изложба на Наталия Йорданова

 

СТРУКТУРА PROJECT ROOM

Анатомия на процеса №3

Наталия Йорданова. Съвременни митове или: Шестнадесет плаката на несъществуващи магарета, гледащи трейлър на филм

Куратор: Васил Владимиров

27 септември - 29 октомври 2022
Откриване: 27 септември, 18:00- 20:00

 

През последната година Наталия Йорданова развива своята най-мащабна досега видео-инсталация Deep daydream-reality: The Opening Scene, чиято премиера предстои в началото на 2023 г. В нея тя изследва идеята за мит в киното и чрез интердисциплинарния си подход и медията на инсталацията като „кинемотографична ситуация". Проектът спекулира с възможни наративи през форма̀та на киното, като въвлича различни „гласове" и създава свят, в който човекът не е в центъра. В езика на киното фантастичното става възможно през интерпретацията на мита. Той е както отминала онтология, така и модел, и структура за изграждане на филмово произведение в настоящето. 
 
Изложбата „Съвременни митове или: Шестнадесет плаката на несъществуващи хора и магарета, гледащи трейлър на филм" е третата част от кураторския проект „Анатомия на процеса". В нея Наталия преобръща типичния модел на създаване и представяне на изкуство, в който стъпките в развитието на работата често остават на заден план. Тук процесът е концепцията и произведението, а изложбата е медията, през която получаваме достъп до него. Тя постига това като си служи с формати, които са част от семантиката на киното, а именно филмовия трейлър и плакат. В съответствие с концепцията на изложбата, трейлърът е изграден от заснетите в процеса кинокадри и заедно с това съществува автономно. Предварителното показване е междинен резултат, включващ материали, които достигат до публиката и предполагат, че тези кадри могат да бъдат изгубени в процеса и той да остане единственото свидетелство за тях. Като изпреварва крайното произведение, трейлърът създава мита за него.
 
В пространството намираме екран, който циклично повтаря подвижното изображение. Независимо дали присъства наблюдател, видеото е под постоянното наблюдение от несъществуващите зрители. Те са герои, въобразени от изкуствен интелект, с който Наталия си сътрудничи, за да генерира филма, прожектиран в магарешката ферма. На лице е екосистема, в която хора, технологии и животни са в състояние на движение и сменят своите позиции. Тази постантропоцентрична идея разглежда връзките ни със заобикалящия свят и преобръща естеството на реалността. Това демонстрира не толкова тяхната взаимозаменяемост, колкото потенциала всички обекти да бъдат разглеждани като равни. 
 
В контекста на кураторската рамка практиката на Наталия интуитивно се ангажира с теоретични области на философията. Нейните произведения се явяват хипотези, които дават основа за разсъждения върху природата на битието и идеите на постантропоцентризма. Макар че не пренебрегва възможността за дистопична развръзка, художничката ни представя техно-оптимистично виждане, което признава влиянието на технологията да променя драстично смисъла на това какво е да бъдеш човек. Тя ни кара да преживяваме и рефлектираме върху спекулативната реалност, в която чувствата на страх, смущение, оптимизъм и вълнение могат да се проявят едновременно. Този конфликт е в основата на човека като комплексно същество и е част от постоянната му трансформация. 
 

Наталия Йорданова е родена през 1991 г. в София и понастоящем е базирана в Амстердам. Като част от едно постоянно развиващо се търсене на възможни светове, артистичната практика на Наталия е субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия момент. Чрез интердисциплинарен подход и разгръщане на различни практики тя изгражда инсталации, съобразени с контекста.
 
Има магистърска степен от катедра Dirty Art на института „Сандберг" в Холандия (2020), бакалавърска степен по изящни изкуства от Кралската художествена академия в Хага (2018), бакалавърска степен по фотография от Националната академия за театрално и филмово изкуство в България (2013). Нейни творби са показвани в различни изложби в Нидерландия, Белгия, България и Обединеното кралство.


*
Структура Project Room е обособено пространство в галерията, посветено на показването на млади автори. В рамките на 2022 г. избраният с конкурс куратор Васил Владимиров реализира 4 изложби. Инициативата се развива в рамките на едногодишната платформа „КОЛКО СКОРО Е СЕГА?", подкрепена от Национален фонд Култура.

Проектът на В. Владимиров „Анатомия на процеса" създава пространство за спекулация върху на пръв поглед неизследваната територия и състояние на художественото проучване. Вместо в своята материалност и „завършен вид" творбите присъстват през идеи и референции, свързани с художественото проучване и процеса по създаване, който стои зад тях. Галерийното пространство е превърнато в своеобразно студио, в което зрителите са въвлечени в процес на „обратно инженерство", проследявайки проучвателните методи в основата на съответната артистична практика
 
Графичен дизайн: Яна Абрашева

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
25.09.2022 г. 14:32
Посетено:
1020
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35459-struktura-project-room-anatomiya-na-protsesa-3-izlozhba-na-nataliya-yordanova