Изложби

„В пространството и времето“ – изложба на Анна Тихонова-Йорданова и Юлиан Йорданов

23 септември – 12 октомври 2022, Арт Галерия "Ларго" - Варна

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

Анна Тихонова-Йорданова и Юлиан Йорданов

В пространството и времето

изложба живопис, графика и акварел

23 септември – 12 октомври 2022, Зала 1

Откриване петък, 23 септември 2022 г., 18:00 часа 

 

От 23 септември 2022 Арт Галерия "Ларго" ще представи отново съвместна изява на артистичната двойка Анна Тихонова-Йорданова и Юлиан Йорданов. Изложбата се нарича „В пространството и времето“ и в нея те показват най-новите си графични творби, създадени в последната година. Двамата художници са изключителни имена на световно ниво в областта на графиката и всяка тяхна нова изява е празник за ценителите.

Зрителите ще видят серия от десет графики – по пет от всеки от двамата автори, която е посветена на темата за амазонките. Творбите са поръчани от известния гръцки колекционер на графика Кристос Янакос и интерпретират древногръцките митове за амазонките, за техните царици и за подвизите им. Особено интересно е, че петте офорта на Юлиан Йорданов са цветни. Петте графики на Анна Тихонова по темата пък са изпълнени в типичния за нея стил – върху черна хартия със златно мастило. Така съвместното представяне на двамата автори има изключително изящно и естетско въздействие. Няколко от офортите на Юлиан и Анна от цикъла за амазонките бяха показани в изложбата-графика, която Арт Галерия Ларго представи в галерия Epreuve d’Artiste в Антверпен този месец. Но за първи път варненската публика ще има възможността да види цялата серия от творби от този цикъл.

Освен с графика двамата художници се представят и с живописни творби. Анна Тихонова-Йорданова има нарастващ интерес към акварела в последните години и за настоящото си гостуване на варненската публика тя е подготвила серия от акварели на морска тематика. Юлиан Йорданов от своя страна през последните години интензивно работи в областта на живописта, така че и в настоящата експозиция ще видим серия от негови картини, изпълнени с акрил.

Изложбата е озаглавена „В пространството и времето“ неслучайно. В живописните творби на Юлиан зрителите ще се срещнат отново с тематика, която го занимава поне от десет години насам. Още в първата му самостоятелна изява в „Ларго“ през 2012-та година Йорданов показа цикъла литографии „Забравени сънища“, в който разработва визуално своите идеи за пространството и неговите метаморфози, за пътуването и развитието на идеите във времето, за тяхната трансформация от идея в обект и от обект в движение. Юлиан е запазил във времето изключителната динамика при разработването на тази любима негова тема – за връзката между пространството и времето, за тяхното взаимно изключване или промяната на обектите в зависимост от точката на възприемане. За настоящата изложба в серия от няколко живописни творби ловчалията е нарисувал кораби, плуващи в пространството. В корабите ще открием естетика, в която сякаш има елементи както от времето на викингите, така и елементи от бъдещето. Чрез тях художникът развива своите идеи за силата на промените, за смисъла на трансформациите, за идеята, че те се случват в пространството. Защото де факто времето не съществува, то е само един виртуален измерител. Затова за Юлиан първо и основно е пространството.

В акварелите на Анна също има кораби. Интересна и нова естетика ще видят почитателите на беларуската художничка у нас. При нея корабите са като риби и рибите са като кораби. Другото интересно в картините на Анна е, че както при графиките, Анна използва и в акварелите си смесена техника, която придава материалност и плътност на творбите.

Очакваме ви на откриването с участието на авторите на 23 септември 2022 от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия "Ларго" във Варна, ул. „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 12 октомври. Събитието е част от изложбената програма на галерия "Ларго", подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програми „Едногодишен грант“. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Анна Тихонова-Йорданова е родена на 11.07.1977 в Минск, Беларус. През 2002 г. се дипломира в Беларуската Държавната академия за изкуства в Минск, Специалност Графика. Тя е автор на научно-изследователски публикации за беларуския и европейски екслибрис. Анна участва в над 50 групови изложби, биеналета и конкурси. Избрани награди: Гран При на IV триенале Екслибрис Братислава, Словакия (2004); Първа награда на град Синт Никлас за дълбок печат на XV Международно биенале на екслибриса Синт Никлас, Белгия (2005 г.); Специална награда на журито на шестия Международен екслибрис конкурс "Biblioteca di Bodio Lomnago", Италия (2012 г.). От 2011 г. тя е ръководител на научния и изложбения отдел в Музея на модерното изкуство в Минск, Беларус и куратор на неговата екслибрис- колекция. Анна Тихонова е член на Журито на първото, второто и третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Живее и работи в София, България.

 

Юлиан Йорданов е роден на 16 декември 1965 г. в Ловеч. През 1995 г. се дипломира в НХА „Николай Павлович”, специалност „Графика” при проф. Петър Чуклев. Има над 35 самостоятелни изложби в престижни галерии в България и в Ерфурт - Германия, Анкара и Измир - Турция, Антверпен и Хаме - Белгия, Минск - Беларус и Тианджин - Китай. Йорданов има над 55 участия в най-престижните световни форуми за графика и екслибрис, където печели повече от 20 различни награди. Избрани награди: Първа награда на Първи международен екслибрис конкурс, Анкара (2003), Първа награда на 32-та FISAE Международна екслибрис изложба в Пекин, Китай (2008), Специалната награда на Музея за графично изкуство на 33-та FISAE Международна екслибрис изложба в Истанбул (2010), Почетен Диплом и Медал на XXIV Международно екслибрис биенале в Малборк, Полша (2013), Почетен Диплом от VII Международно екслибрис биенале CONTRATALLA в Тарагона, Испания (2015 ), Втора Награда от 36-та FISAE Междунаросна екслибрис изложба във Вологда, Русия (2016), Национална Награда от Национална изложба графика Георги Герасимов, ГХГ Пазарджик, България (2017) и др. Юлиан Йорданов е Артистичен Директор на първото (2014), второто (2016) и третото (2018) издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, организиран от Арт Галерия Ларго"". Той е носител на приза „Художник на десетилетието 2008-2018“ на Арт Галерия "Ларго". Живее и работи в София, България.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
23.09.2022 г. 12:51
Посетено:
611
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35446-v-prostranstvoto-i-vremeto-izlozhba-na-anna-tihonova-yordanova-i-yulian-yordanov