Изложби

"Там някъде, където" - изложба на Чавдар Гюзелев

19 септември – 7 октомври 2022, Галерия "Ракурси"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Ракурси" има удоволствието да ви покани на изложбата "Там някъде, където"

на Чавдар Гюзелев

19 септември – 7 октомври 2022

 Откриване на 19 септември от 18:30 ч.
Галерия "Ракурси" - ул. "Хан Крум" 4а

 

Георги Лозанов за изложбата:

„Изложбите на Чавдар Гюзелев са покани за встрастяваща игра с нарисувани фигури и неписани правила, които се налага да разгадаеш сам. За да успееш, трябва да стигнеш до посланията – на границата между чувството и предчувствието, увереността и парадокса, с които художникът зарежда образите си. Така че, ако ти спечелиш играта, спечелил я и той.

В тази изложба от два цикъла на фокус са постигнатата свобода и заплашената свобода. Цикълът за първата, разбира се, е парижки, защото в града на художниците най-силно се усеща, че не е измислен по-добър начин да постигнеш свободата от изкуството. Усеща се и друго – изкуството и светът около него някак естествено се сливат, превръщат се в едно и също нещо и Гюзелев, докато е бил там, е нарисувал това изкуство-свят.

Другият цикъл е московски, Гюзелев не е бил там, но оттам идва заплахата за свободата – не само на жертвите на руските ракети, но и на всеки европеец. Художникът е рисувал с ръката на заплашен европеец. С умело оркестрирано взаимодействие на сюрреализъм и експресионизъм той е явил в образи промитите мозъци, идеологическия кич, завърналото се минало, чезнещия смисъл, попарените надежди, усмивката на главорезите, болката на невинните, страха от бъдещето…

Изложбата на Чавдар Гюзелев е артистично предупреждение какво искат да ни вземат и кой иска да ни го вземе през 2022 година, когато историята пак зави на Изток."

 

Чавдар Гюзелев е роден на 13 март 1961 г. в София. Завършил е Национална художествена академия – София, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ през 1987.

Работи в областта на графичния дизайн, илюстрацията, телевизионната и театрална сценография, преподавател в Нов български университет, Департамент „Визуални изкуства“.

Има самостоятелни изложби, сред които в Парма, Милано, Берлин, Прага, Виена и София - в галерия „Ракурси“ – 2017, 2014, 2012, 2021 г.

Награди и номинации:

. 2011 - награда Икар за сценография  (Съюз на българските актьори)
. 2011 – номинация за сценография, награда Аскеер (Театър на българската армия).      

 

Автор:
Галерия "Ракурси
Публикация:
18.09.2022 г. 16:21
Етикети:
Посетено:
679
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35420-tam-nyakade-kadeto-izlozhba-na-chavdar-gyuzelev