Изложби

"T(h)races" - Изложба на Владимир Василев

19 септември - 25 октомври 2022, Галерия "Синтезис"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Синтезис", Фотосинтезис и Пловдивско фотографско средище представят

T(h)races

Изложба на Владимир Василев

19 септември - 25 октомври 2022 

Откриване:
19 септември (понеделник), 18:30 ч. в присъствието на автора и доц. Николай Лаутлиев    

Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов
 
     

Галерия "Синтезис", Фотосинтезис и Пловдивско фотографско средище представят изложбата "T(h)races" на Владимир Василев, едно от водещите имена в българската съвременна фотография, който живее във Франция от 2001 г.
 
T(h)races е дългосрочен проект, по който Владимир работи повече от 10 години. В него той отправя един едновременно личен и документален поглед към България, със смел глас, с тънка ирония, с живи цветове и с надежда. Не случайно заглавието е игра на думи с френските думи „thraces" (географско и историческо понятие за траки) и „traces" (следи). В тези спонтанни и понякога абсурдни портрети и ситуации, могат да бъдат открити следи от минало и настояще, от мечти и реалност, от гордост и отчаяние, от любов и омраза...
 
„Серията T(h)races представя моята България след влизането ѝ в Европейския съюз [...] Тя е като документален проект на целия ми живот и ще продължа да го снимам, докато съм емигрант. Имам нещо неразрешено с България. Търся отговор на въпроса: Дали аз я напуснах или тя ме пропъди? [...] Когато работя с хората, гледам да скъсявам дистанцията, за да мога емоционално да се проявя през тях. [...] Между героите на моите фотографии могат да бъдат хора от моето семейство, съседи, приятели на мои приятели или непознати. [...] Разказът върви едновременно от позицията ми на българин и на гражданин на Европа. Именно тази двустранна култура е предизвикателство пред днешна България, която се опитва да намери пътя си между жалоните от миналото и съвременна Европа, като същевременно се опитва да запази идентичността си. Могат ли следите от миналото да доведат наследниците на Траките до задънена улица?" - споделя Владимир Василев за проекта.

Изложбата T(h)races е показана за първи път в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив през 2019 г. В изложбата в галерия "Синтезис" са включени и допълнителни фотографии, заснети през последните три години.

Съпътстваща програма:

20 септември (вторник) - 18:00 ч.
Тур в изложбата с Владимир Василев
 
26 септември (понеделник) - 17:00 – 21:00 ч.
Библиотека Фотосинтезис: Отворени врати - Фокус: История на българската фотография
 
29 септември (четвъртък) - 18:00 ч.
„Снимката е част от човека, който я е направил" - среща-разговор с Владимир Василев
 
24 октомври (понеделник) - 17:00 - 21:00 ч.
Библиотека Фотосинтезис: Отворени врати – Фокус: Съвременна българска фотография
 

Владимир Василев е роден през 1977 г. в Стара Загора. Учи в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи като асистент-фотограф в студио „Къркеланов",  участва в снимането на документални филми и различни предавания на „БТВ".  През 2001 г. заминава за Франция, където прекарва осем години в очакване да получи легален статут. Работи като независим фотограф от 2009 г. и живее в град Брив ла Гаярд - Югозападна Франция.

Работата му е показвана в множество фотографски изложби и фестивали, като фестивала за млада европейска фотография „Circulation(s)" в Париж (2013), „Images Singulières" в Сет, Франция (2012, 2015, 2017), фестивала „Fotografico Europeo" в Милано (2019), „Meждународни фотографски срещи" в Пловдив (2010,2017,2019).
 
Печели наградата „Lens Culture Emerging Talent Awards" (2017), финалист е за престижната френска награда за фотография „Roger Pic" (2010, 2017). Номиниран е за наградата „Prix HSBC" (2018, 2020) в Париж и за наградата „New East Photo" на фондация Calvert 22 в Лондон (2016). Печели втора награда от „Gomma Photography Grant", Лондон, (2017, 2018). Hoсител е на специалната награда „Grand Prix de La Samaritaine" (2013) в Париж.
 
Владимир е част от проекта „La France vue d'ici" ("Франция погледната отвътре") иницииран от фестивала за документална фотография „ImageSingulières" и най-голямата френска независима медия „Mediapart", за който са поканени 24 фотографа, които документират Франция в продължение на пет години. В момента завършва четиригодишна фотографската резиденция по документирането на реставрацията на историческата сграда на универсалния магазин „La Samaritaine" в Париж, с художествен ръководител Кристиан Кожол.
 
 

Автор:
Галерия "Синтезис"
Публикация:
18.09.2022 г. 17:03
Посетено:
1556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35419-t-h-races-izlozhba-na-vladimir-vasilev