Изложби

Алея на славата! Международното триенале на сценичния плакат преобрази площад "Славейков"

По случай празника на София – 17 септември

 

АЛЕЯ НА СЛАВАТА

 Международното триенале на сценичния плакат преобрази площад "Славейков", превръщайки го в една от най-големите галерии на открито, в която са изложени забележителни образци на българското и световно плакатно изкуство

Благодарение на акцията, публиката ще се срещне с прочути автори и техните творби – всички посветени на различни културни събития. Колекцията е специално подбрана от внушителния фонд на Международното триенале на сценичния плакат – София, чието десето юбилейно издание ще бъде открито на 1 ноември т.г.

Инициативата е замислена като поредица от сменяеми изложби в откритото градско пространство, които да върнат плаката на неговото най-естествено  място – улицата. Мотото Алея на славата е игра на думи, подчертаваща не само факта, че изложените плакати са със световна слава, а създателите им са сред най-влиятелните фигури в съвременния графичен дизайн, но и че плакатът е призван  да прославя другите изкуства.

Резултатът е, че в едно от най-емблематичните места на София, чрез специално създадено експозиционно решение – дело на проф. Божидар Йонов, се появяват произведения, получили световни награди, посветени на прочути автори, творби и събития, белязали завинаги нашата и чуждестранна културната сцена. Не е случайна и локацията:  пл. Славейков – пространство, където се пресичат и наслагват различни културни пластове.

Водещата концепция при подбора на плакатите е съчетаването на работи на най-големите световни майстори с такива на български автори, включително и млади. По този начин искаме да подчертаем постиженията на българските плакатисти, съпоставимостта и диалога между различните поколения и национални школи, да естетизираме градската среда с ефектни и смислени образи, а и да подсетим театрите и организаторите на културни събития в София и страната да си поръчват плакати. Синтетичният характер на плаката, неговата способност да влиза в различни роли и превъплъщения са несравними като въздействие върху публиката. Ярък, провокативен и многолик, плакатът няма нужда от декодиране и е едно от най-демократичните и достъпни изкуства, чиято най-престижна галерия си остава улицата. Алея на славата ни среща с плакатисти, чието изкуство е белязало цялата съвременна визуална култура. Произведенията им са гордост за най-престижните световни музеи, а благодарение на участието им в Международното триенале на сценичния плакат, София завинаги остава в техните биографии.

Проектът, подкрепен от Лятната програма на София анонсира 10-ото Международно триенале на сценичния плакат, което е част от Календара на културните събития на СО за 2022 г.

____

За допълнителна информация: Албена Спасова, 0888 90 14 14; https://poster.triennial.orbitel.bg/

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
17.09.2022 г. 11:48
Етикети:
триеналеизкуство в градска средаплакати
Международно триенале на сценичния плакат - София
пл. Славейков
Посетено:
1428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35416-aleya-na-slavata-mezhdunarodnoto-trienale-na-stsenichniya-plakat-preobrazi-ploshtad-slaveykov