Изложби

Майстори на фотографията: Андрес Серано

Изложба в Националната галерия / Двореца, 16 септември – 27 октомври 2022

Майстори на фотографията: Андрес Серано

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия и Фондация “МУСИЗ
представят

Майстори на фотографията, издание ХІV

Андрес Серано

"Изтезание"

16 септември – 27 октомври 2022

Вернисаж на 16 септември (петък) от 17.30 до 19.30 часа

 

"БУНТ" - премиерна прожекция на 16 септември от 19.30 до 21.00 часа в Бална зала. Двореца, пл. “Княз Александър I” 1


Изложбата „Изтезание“ (Torture) се състои от двадесет широкоформатни фотографии – част от огромен по обхвата си проект, насочващ вниманието ни към разрухата в самите устои на обществото. Добил скандална известност с творбата си Piss Christ (1987), предизвикала истинска културна война в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, американският артист Андрес Серано продължава да засяга неудобни теми.

Изложбата показва празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти, концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции. Серано фотографира известни активисти срещу изтезанията, както и жертви, които охотно се съгласяват да разкажат своята история. За малко повече от месец в промишления град Мобурже, Югозападна Франция, Серано влиза в ролята на мъчител. Използвайки арт центъра The Foundry (Леярната) за своя „тъмна стаичка”, той фотографира над 40 доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители. С дейното участие на самите модели и под надзора на пенсиониран командос от френските специални части, са използвани различни техники за физически и психологични изтезания. 

Визуалните препратки към граничните състояния на човешкото тяло и дух прави темата на изложбата изключително актуална в контекста на международната политическа ситуация и хуманитарна криза. Характерно за творчеството на Андрес Серано е непрестанното изследване на социалните проблеми и тяхното измерение в изкуството.

„Визуализирам целия спектър на изтезанието. В този процес аз поех ролите едновременно на артиста и на мъчителя. Като артист, показвам на публиката това, което виждам. Във втората роля ми се наложи да мисля като мъчител и да поема пълен контрол. Лесно е да изтезаваш хора, над които имаш власт”, казва Андрес Серано.

Продуцирана през 2015 от арт колектива a/political, серията фотографии започва да се осъществява през седмицата, в която излиза Докладът на Сенатската разузнавателна комисия за изтезанията. Докато властите в САЩ продължават да блокират публичния достъп до хиляди снимки с подложени на мъчения пленници, Андрес Серано се заема с визуалното представяне на една реалност, която правителството отчаяно се опитва да скрие.

Серията вече е представяна като самостоятелна изложба в Collection Lambert, Франция; VOID, Северна Ирландия; Музея за съвременно изкуство „Стейшън” в Хюстън, САЩ, и Фотографския център „Стилс”, Шотландия.

*

„Майстори на фотографията“ се организира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София за 2022 и се осъществява от Фондация МУСИЗ в партньорство с Националната галерия и съдействието на Гранд Хотел "София". Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на фондация “Лъчезар Цоцорков” и УниКредит Булбанк.

* * *

Андрес Серано

Андрес Серано е роден през 1950 в Ню Йорк. От 1967 до 1969 посещава Училището по изкуства към Бруклинския музей, където учи живопис и скулптура. Името му, заедно с това на Робърт Мейпълторп, попада в епицентъра на т.нар. културни войни от 1989, когато една фотография на Серано - Piss Christ, става повод за национален дебат върху свободата на артистично изразяване и общественото финансиране на противоречиви произведения на изкуството. Серано работи предимно със средствата на фотографията. Със своето предизвикателно творчество той разбулва лицемерието и акцентира върху приликите между религиозните, политическите и социалните модели. На 6 януари 2022 Серано представя във Вашингтон своя първи игрален филм – Insurrection (Бунт).


a/political

a/political изследва границите на радикалното познание, опирайки се на принципа на "културния терор”. Работейки с артисти и агитатори, колективът дава трибуна на гласове, които се изправят срещу доминиращите концепции на нашето време. a/political функционира чрез интервенции, специални поръчки и колекция от модерно и съвременно изкуство, представяйки политически ангажирани артисти като Джон Хартфилд, Нански Сперо, Густав Мецгер и Кассилс. Предишни проекти на a/political включват Сантяго Сиера, Black Flag, 2015; Democracia, Order, 2018; Андрес Серано, The Game, 2019 и предстоящия проект на групата “Лайбах”, Alamut.


Център за експериментално изкуство The Foundry (Леярната)

Арт центърът The Foundry (Леярната), открит и рехабилитиран от художника Андрей Молодкин, е експериментално пространство, материализиращо идеи, които не се вписват в системата на мейнстрийма. Разположен в гр. Мобурже, западно от Тулуза, той отстои на 50 километра от планинската верига на Пиренеите и заема площ от 4500 кв. м. В The Foundry са реализирани множество международни проекти, включващи FORWARD на Ерик Булатов (Tate Modern, Великобритания), Torture на Андрес Серано (Collection Lambert, Франция, VOID, Северна Ирландия, “Стилс”, Шотландия, и Музей за съвременно изкуство “Стейшън”, САЩ), Millennium Worm на Пьотр Давидченко (Palazzo Lucarini, Италия, и BPS22, Белгия). Излагайки дългосрочно гостуващите проекти и осигурявайки сцена за различни пърформанси, последният от които на словенската група “Лайбах”, The Foundry е алтернативна концепция за музей, отразяваща глобалния политически пейзаж.

Беки Хагпана-Шируон
Директор
a/political

www.a-political.org

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
15.09.2022 г. 13:54
Посетено:
658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35387-maystori-na-fotografiyata-andres-serano