Изложби

Явор Цанев. Изложба живопис

19 септември – 6 октомври 2022, Галерия "Стубел"

Явор Цанев. Изложба живопис

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия СТУБЕЛ представя

ЯВОР ЦАНЕВ

Изложба живопис

19 септември – 6 октомври 2022

Откриване: 19 септември, 18.30

Така преждевременно отишлият си през 2014 година варненски художник Явор Цанев остави, въпреки неизразходвания потенциал на своя талант, богато и разнообразно творчество. Бидейки един от артистите от митологизираната днес, но за жалост впоследствие съсипана художническа колония от ателиетата в завод Вулкан, през годините на активната си работа той създаде и демонстрира широтата и качествата на своето амплоа – от печатната графика, през живописта, до пластиката и концептуалните форми. Всъщност, в езици на различни изразни средства Явор Цанев целенасочено разви една и съща, т.е. своята пластическа и естетическа платформа.

Настоящата експозиция в галерия Стубел има амбицията да представи художника с част от неговата художествена продукция в областта на живописта. И най-вече: да покаже качествата и посланията на лиричния реализъм в неговото изкуство, разработен във вид на личен стил, но също така и като конкретна естетическа позиция, съответна на душевността на автора ѝ.

Изложбата е замислена като първо от две показвания на акценти от творчеството на Явор Цанев в София със следващо издание, поставящо акцент върху друга област на неговата артистична дейност: печатна графика и рисунка.

Явор Цанев е роден на 13 октомври 1956 година в София. След като през 1982 завършва графика в Националната художествена академия в класа на проф. Петър Чуклев, се премества във Варна, където живее и твори. Работи в областта на графиката, живописта, видеоарта и инсталацията. Творчеството на Явор Цанев е свързано с Групата на десетте във Вулкан и клуб Вар(т)на в края на 80-те и 90-те години.

От 2000 година е доцент във Варненския свободен университет, а от 2009 преподава в Техническия университет, Варна. Член е на обществения експертен съвет по естетизация на градската среда към дирекция „Култура и духовно развитие“ на община Варна.

Явор Цанев има многобройни самостоятелни изложби и участия в десетки колективни изложби в България и чужбина.

Носител е на награди от: Международно биенале на графиката в Тайпе, Тайван (1991); IV Годишна международна изложба на миниатюрата, Торонто; VIII Национална младежка изложба, София (1985); I награда за графика на Обща художествена изложба, Търговище (1998).

Куратор на изложбата е Филип Зидаров.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
13.09.2022 г. 11:03
Посетено:
683
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35380-yavor-tsanev-izlozhba-zhivopis