Изложби

reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit

Изложба на Съюза на румънските художници / UAP

reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit 

Изложба на Съюза на румънските художници / UAP

СБХ – зала „Райко Алексиев“, ул. „Раковски“ 125
1 – 29 септември 2022
Официално откриване – 15 септември 2022, 18:30

Куратор: проф. д-р Петру Лукач, председател на UAP, Румъния
Комисар: д-р Река Чапо Дуп, член на ръководството на UAP, секция „Скулптура“

Предстоящата среща със съвременното румънско изобразително изкуство e отдавна подготвяно приятелско „връщане на визитата“. В края на 2019 в сградата на румънския парламент, в изложбената зала „Константин Бранкузи“, бе открита изложбата „Съвременни български художници“, в която участваха над 30 български автори. 

На 15 септември 2022, от 11:00 до 12:00 в галерията ще се състои среща дискусия с румънските художници. Поканени са колеги, преподаватели, журналисти. Срещата е възможност за обсъждане на общи проблеми в съвременното изкуство и творческите професии в двете страни; за установяване на директна комуникация, за бъдещи съвместни изложби, гостувания и участия.

В зала „Райко Алексиев“ ще бъдат показани произведения на 26 автори в областите живопис, скулптура, графика, декоративни изкуства, мултимедия.

На 15 септември изложбата ще бъде официално открита от проф. д-р Петру Лукач, председател на Съюза на румънските художници, Uniunea Artiștilor Plastici din Romania / UAP,в присъствие на някои от участващите автори, представители на дипломатическия корпус и други официални лица.

UAP обединява повече от 6000 художници, като покрива целия кръг от специалности в полето на визуалните изкуства. През 2021 бе отбелязана стогодишнината от официалната регистрация на организацията. Настоящата изложба е опит да бъде показано в кратка форма многообразието, стремежите на румънските художници, членове на съюза, реализирани в творби от различни жанрове на артистично изразяване.

За платформата reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit 

Платформата обединява група художници, членуващи в румънския съюз на художниците, които чрез медии, визуални изкуства и пърформанси се намесват и разплитат, доколкото е възможно, всякакви културни неразбирателства. Амбицията е този арт проект да засили качественото общуване, добрите отношения, създаването на мрежи и глобалното разбирателство. Основна цел на събитието е да се покажат разнообразие от форми и богатство на визуалните езици, като се отговори на предизвикателствата на съвременното изкуство чрез поредица беседи с художници и дебати, които ще съпровождат изложба през месец септември.

За актуална информация и още снимки следете публикацията за изложбата в нашия уебсайт.

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
12.09.2022 г. 17:14
Посетено:
401
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35379-reunions-of-artists-transmedia-peace-kit