Изложби

Арт-център Илинденци - приемственост и нови измерения

На 13 септември със сборна изложба приключва пленерът по живопис в Арт-център Илинденци

 

АРТ-ЦЕНТЪР ИЛИНДЕНЦИ - ПРИЕМСТВЕНОСТ И НОВИ ИЗМЕРЕНИЯ

На 13 септември със сборна изложба приключва пленерът по живопис в Арт-център Илинденци.

Участниците в тазгодишното му издание:

Албена Коева, Илиян Ангелов, Калина Христова,  Калия Калъчева, Нина Русева, Ралица Мирчева, Румен Атанасов и Слав Недев

представят за пръв път пред публика своите нови произведения сред внушителните каменни градежи на най-големия скулптурен комплекс на открито у нас, създаден от Иван Русев около село Илинденци. „Залите“ на Мраморния град на изкуствата се изпълват с картини, вдъхновени от забележителната атмосфера на това уникално природно и духовно пространство.

Пленерът започна с творчески тренинг, проведен от проф. Станислав Памукчиев, който избра за водеща тема Природно/митологично с идеята - концептуално и формално да обедини участниците, да ги провокира и да ги наведе към определена насока, която всеки един от тях в последствие да интерпретира през своята чувствителност, пластически възглед и творческа нагласа.  Природната сила и митологична история, с които е заредено това конкретно място са отправните посоки, по които всеки от авторите изгражда своите творби. Друга линия, която води авторите в техните художествени търсения е разглеждането на връзката с природното и митологичното като повод за използване на нови изразни средства, на език, различен от обичайните представи за живописване. Пластически изказ, инспириран от мястото и природата в него. Стимул да се подходи към живописта с алтернативни, природни материали, да се експериментира и да се намират нестандартни решения. Време и място, където и когато авторът е свободен да общува пълноценно с колеги в автентична природната среда и да извежда идеи, които могат да се окажат отправни в последствие, когато се върне в своето ателие.

По думите на един от организаторите Нина Русева: „В дългогодишната си програма  Арт център Илинденци е знак за приемственост между творческите поколения. Ние всички отстояваме каузата, че със своите проекти и реализации, включително и с настоящия, се прекланяме пред природата и съкровения свят на Илинденци, който ни заобикаля“.

Заедно с картините от живописната изложба ще бъдат представени лично от техния автор Иван Русев и грандиозните като мащаб и като въздействие скулптурни намеси Преди 60 милиона години - реката и Мраморният град на изкуствата.

Създаден през 1998 г., години Арт център Илинденци се утвърди като средище за творци от различни страни и поколения, където те намират вдъхновение за своите произведения, преобразявайки със силата на изкуството това забележително пространство в пълна хармония с вечната природата.

Събитието е част от проекта "Арт-център Илинденци - приемственост и нови измерения", реализиран с финансовата подкрепа на програма "Визуални изкуства" - Национален фонд "Култура"

 https://artcenterilindentci.com/

 

 

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
12.09.2022 г. 15:27
Етикети:
пленерсборна изложбаживопис
Арт-център Илинденци
скулптурен град
Посетено:
595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35377-art-tsentar-ilindentsi-priemstvenost-i-novi-izmereniya