Изложби

"Парчета огледална реалност" - изложба дигитална графика

12-30 септември 2022, Галерия-книжарница "София Прес"

 

◊ ПОКАНА

Галерия-книжарница "София Прес" и СБХ
представят

Изложба дигитална графика
Парчета огледална реалност
CGD - отвъд технологиите

Куратор на изложбата: Илиян Урумов
Представяне и анализ: Петер Цанев

Откриване: 12.09.2022 (понеделник) от 18.00 ч.
в Галерия-книжарница "София Прес" - ул. "Славянска" 29


Представени автори (по азбучен ред):

Снежина Бисерова, Ваня Вълкова, Регина Далкалъчева, Цвета Петрова, Десислава Христова, Мариана Янкова, Диян Ангелов, Георги Георгиев, Веселин Дамянов - Вес, Александър Дойчинов, Николай Девненски, Онник Каранфилян, Слав Недев, J. Pank, Радослав Пенчев, Филип Попов, Росен Станоев, Светлозар Стоянов - Свесто, Илиян Урумов, Буян Филчев.

  • Обосновка на проекта:

„Та кой е сънувал всичко това?“ пита черното си коте Алиса, след като се е завърнала от огледалния свят. Неслучайна аналогия с паралелните реалности на всеки от нас, както и препратка към черно-бялата шахматна дъска. Магичните и алогични неща, които се случват зад сребърната повърхност, са отражение на съновиденията ни, на разчупеното въображение у всеки творец. От друга страна, дигиталната графика може да бъде тълкувана като пътуване отвъд конвенционалните форми на печат. Като фантазна изобразителна среда, в която инструментите са извън физическата сфера и съответстват на илюзиите без ограничения.
Тук е мястото да се отбележи, че посланията на графичните творби, създадени по виртуален начин, са също толкова силни, колкото са при гравюрата, офорта, литографията, сухата игла, сериграфията... А техническите възможности за репродуциране и разнообразието на медии нарастват прогресивно с годините.

Затваряйки ремарката, нека си припомним факта, че графичното (и не само) изкуство се подчинява на няколко компонента: подхода, фантазията, играта и математиката. Тук отново в подкрепа на нашите парчета огледална реалност любезно се отзовава другият план в романа на Луис Карол - шахматната дъска. Еманация на черното и бялото, тоест на контраста, на четливостта, на знаковия образ. Особените светове, които си съчиняваме и на които придаваме плът, вещественост. Принципът на неопределеност във всяка игра и незадължителност тя да бъде спечелена, но все пак красиво изиграна. Изчисленията, които правим от зрънцето идея до убедителното ѝ разгръщане пред публика, могат да се обяснят с една дума: архитектоника. Внимателно подреден хаос от чувства, подплатен с много лична за всеки автор деликатност.
Поканени сме изначално да преминем през мамещото огледало и да прекосим всички квадрати на нашата графична партия шах. Но задължително наобратно, нали? Защото, ако не обърнем гледната точка, как ще разберем кой е сънувал всичко това?

Илиян Урумов

  • Технически пояснения:

Computer Generated Design (изписва се CGD, отбелязва се лимитирания ѝ тираж) е графичен термин за изписване на дигитално създадени произведения, официално приет от гилдията през 2002 г. Дотогава тази техника, възникнала през 90-те години на XX в., е била кръстена CAD (Computer Added Design).

Има подвидове в зависимост от начина на спекулация с техниката и технологичните похвати, използвани от авторите. Примерно - Р, Р5, Р6, Р7, Р9, а за генерирана репродукция се изписва CRD (сверка отново с XXIX Congress, Frederikshavn DK, 2002).

В България този формат навлезе, разбира се, по-късно както обикновено, но при условие че вече е широко застъпен на графичните форуми и конкурсните изложби в цялата страна, е вече добре приет и от СБХ.

Ограниченият брой автори, върху които сме се фокусирали, и малкото, но стойностни произведения, които са представени, са съобразени с пространството на галерия-книжарница "СОФИЯ ПРЕС".

Представените творби са отпечатани на разнообразни медии, също така има и видео-инсталации в подкрепа на някои от творбите, присъстват арт книги, вписващи се хармонично в двойната функция на галерия-книжарницата. След изложбата ще бъде създаден каталог, който ще представим подходящо.

Целта на тази изложба, освен представяне на широк спектър дигитални художници, е тя да бъде повод за разговор относно CGD и да сложи началото на подобен род събития, които постепенно да разширят кръгозора в тази посока и да се прокара път към периодичен форум, даващ възможност на повече автори, работещи в сферата на цифровите графични технологии, да представят творбите си пълноценно в едно обозримо бъдеще.

 * * *

Събитието може да следите тук:
https://www.facebook.com/events/ , както и на сайта ни: https://sofiapressgallery.com/

 

 

Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
10.09.2022 г. 16:19
Етикети:
СБХПетер Цаневдигитална графикаизложбаГалерия-книжарница "София Прес"
CGD - отвъд технологиите
Илиян Урумов
Парчета огледална реалност
Посетено:
918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35365-parcheta-ogledalna-realnost-izlozhba-digitalna-grafika