Изложби

"Изворът на радостта" - изложба живопис на Анета Яламова

8 септември – 5 октомври 2022 г., Арт Галерия "Папийон" - Варна

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon

представя

Анета Яламова 

"Изворът на радостта"

изложба живопис

08.09.2022 г. – 05.10.2022 г

 

„Радостта е горивото на сърцето, коeто оставя частици светлина и любов навсякъде, откъдето сме минали.“
~
Опра Уинфри

 От 8 септември до 5 октомври в пространството на Арт Галерия Le Papillon във Варна Анета Яламова ни пренася с живописната си изложба "Изворът на радостта" в едно красиво отминало време на непреходни ценности. Жизнерадостните ѝ творби в стил ретро-наив задържат топлината на отлитащото лято с носталгични нюанси, като ни разхождат из улиците през 20-те и 30-те години на ХХ век на старо Търново, стара Варна или на село. Този любим за Яламова период от българската история е време на бързо развитие и растеж на българския град и село с навлизащите европейски порядки, мода, автомобили, железници и е може би най-романтичното време на идеали, нови надежди, на уважение към старите традиции и преплитането им с новите, на копнежа да сме заедно, обединени в радостта си.

В тази експозиция с разкази от над 20 платна, Яламова като един художествен повествовател-документалист пъстро илюстрира времето на стария град, с цветни ретро автомобили, дълги рокли, малки шапки, елегантни костюми, с ученически фуражки и барети, с моряшки униформи, романтични срещи на влюбени или серенади, със зимни пързалки по Янтра, време, когато жените са прали чергите си в реката. С картините си тя съхранява радостта от селските празници, сватби, топлината от дори простото посрещане на гости на село, където са коренят българските ценности и от където според нея черпим хуманността си. Сюжетите на творбите ѝ са мили, пропити с наивна влюбеност, носталгична меланхолия, изпълнени в съчетание на ярък колорит и светлина с плътни и свежи цветови хармонии, типични за иконографската традиция, подсилващи усещането за радост от красотата. Темите за тях художничката търси и намира сред очарованието на старата градска архитектура и в традициите, запазили духа и смисъла на народните  празници и бит, свързани с  вярванията на българите. Перфекционизмът, тънката четка и типичната ѝ разказвателна композиционна форма на наслагване на къщи, хора, каляски, комини, чешми във височина при изграждане на картините си, са отличителни черти за творческия почерк на авторката. Нейната живопис е разбираема и лъчезарна, силна като пластично внушение и опоетизира естествената връзка село-град, като вижда града в средновековната му битност, озарен от величие.

Това, което прави запомнящи се и специални всички творби на Яламова е ведрото чувство струящо от платната ѝ, искрящите цветове, с усещането за мек филтър на жълто-розово, като чели са кадри от стари ленти, но и с предизвикването на усмивка и умиляване в зрителя, когато тя ни разказва за възрожденски улици, кафенета, красива стара градска архитектура, малки истории от бита, празнуващи хора или младежи с китари, задирящи момичета. Специфичното във всичките ѝ творби е разпознаваемото автентично авторско стилизиране на образите и заоблянето им, изпълнени майсторски до фини детайли, и най-вече общото усещане за радост. Така съвсем естествено изпъква темата, обединяваща картините в настоящата експозиция „Изворът на радостта“. Творби, бликащи от топли, живи багри, усмихнати лица на тържествуващи живота хора, защото са заедно, създават усещането за носталгия към може би отминали ценности, романтика, чистота и красота на взаимоотношенията, които изчезват в модерният свят, но могат да се съхранят и предадат на следващите поколения чрез изкуството. Празници и веселие откриваме и в градските и в селските пейзажи на Яламова и сме свидетели и на романтични разходки, жътва и на зимна сватба. Къщите са отрупани със сняг, който свети в нежно синя светлина, но и ни сгрява, защото е облян от топлите светещи жълти прозорци, булката и младоженецът се носят в красивите носии, подхванати от своите съселяни и почти се чува цялата глъчка, веселба, песни, тъпани, гайди, хоро. Анета Яламова успява да ни накара да почувстваме извора на щастието пълнокръвно, дълбоко и истински, както си случва и в нейното любимо „Георгигосподиновско времеубежище“ (по едноименния роман на Георги Господинов).

Картините на авторката увличат с лекотата на приказки, разказани с прости и наситени с вълнение слова. Подчинявайки ежедневието си на рисуването, директна, напориста и всеотдайна художничката с всяка своя творба подарява част от сърцето си и своята любов към живота като своя осъзната основна мисия.

Експозицията може да бъде видяна от 8 септември до 5 октомври 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ ЗА АВТОРА

Анета Яламова е родена през 1958 г. в гр. Велико Търново. През 1981 г. завършва живопис в последния випуск на Янаки Манасиев. Във времето развива своя стил в областта на съвременната наивистична живопис, т.нар. стил "Арт Наив Модерн"и както самата художничка споделя, любимото ѝ време е времето на Старо Търново, на ученическите фуражки и барети. Началото на 20. век – 20-те-30-те години, когато е имало пързалки по Янтра, когато жените са перели чергите си в реката.

В Творческата си биография има над 30 самостоятелни изложби в галерии като "Арте", "Ромфея", "ВиАрт", "БулАрт", "Кристина", "Дема", "Драка", „Минерва“, „Париж“, Арт Галерия" Папийон“ и др. Участвала е в колективни изложби в Полша, Венецуела, Швейцария и др.

 

Автор:
Виктория Митева
Публикация:
07.09.2022 г. 16:42
Етикети:
Посетено:
1301
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35346-izvorat-na-radostta-izlozhba-zhivopis-na-aneta-yalamova