Изложби

„Макгахански блусове и балади“ - изложба живопис на Юли Шумарев

01 – 19 септември 2022, Арт Галерия "Ларго" - Варна

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

Макгахански блусове и балади

изложба живопис на Юли Шумарев

01 – 19 септември 2022

Откриване четвъртък, 01 септември 2022 г., 18:30 часа 

 

“…. Разхождам се с ангел по павираните с носталгия улички на Капана.
Нямам чадър.
Само белите облаци обещават да доведат ковчега на Ной, когато последният потоп се изсипе от небето.
Ще си спомниш ли тогава името ми, скъпа?
Ще ме помилваш ли с белите пера на крилата си?
Или само сънувам?
Разхождам се с ангел…..”

 

От 01 септември 2022 Арт Галерия "Ларго" ще представи самостоятелна изложба живопис на пловдивския художник Юли Шумарев. Експозицията носи поетичното име „Макгахански блусове и балади“ и към почти всяка от представените картини има и кратки есета, написани от художника.

През есента на 2022-ра година ще излезе от печат романът на Юли Шумарев, носещ същото заглавие като изложбата: „Макгахански блусове и балади“. Издателството е „Жанет 45“. За книгата нейната редакторка Ина Иванова казва: „Макгахански блусове и балади“ на Юли Шумарев е обяснение в любов не просто към Пловдив, но и към детството, преживяно на една квартална уличка, опряла гръб в Стария град. И ако детството е колаж от скука и въображение, то паметта предпазливо съхранява предметите, названията и ароматите на отминалото. Грамофонни плочи, буркан със сладко, дървена щипка, монети и леванто за след бръснене, долапи или динен фенер – всички те са част от щастливото и трудно порастване. А улица „Макгахан“ вече е част от литературната ни география.“

На малката пловдивска уличка „Макгахан“ е минало детството на художника. Спомените от това отминало време, от това място, такова, каквото е било преди, са занимавали Юли Шумарев много пъти в годините. От 2010-та насам в галерия Ларго многократно сме показвали картини от този, очевидно неизчерпаем цикъл картини, посветени на малките истории от улица „Макгахан“. Тези малки истории бяха разказвани чрез боите и платното. Но лека- полека в последната година и половина Юли Шумарев започна да рисува своите картини и със слово. И му се получаваше не по-зле от картините. Запленени от тези къси разкази, от тяхната тиха, ненатрапчива, нежна и поетична стилистика, поканихме художника да сътвори серия от картини и малки истории, които да си кореспондират едни с други, да се допълват и да създадат заедно една обща история. Така се роди тази изложба. 

И в настоящата експозиция зрителите ще се потопят в идеалния свят на  художника – свят, пълен с нежност, с носталгия, с влюбване, свят, в който хората са по двойки, ангелите са по двойки, писмата са по две, лодките са по две. В творбите на Юли Шумарев семейството е кръстопътя на света, чрез тях той ще ни разкрие смисъла на живота, който според него е в това да обичаш и да бъдеш обичан.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 01 септември 2022 от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго" във Варна, ул. „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 19 септември. Събитието е част от изложбената програма на галерия "Ларго", подкрепена финансово от Национален фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Юли Шумарев е роден на 09.07.1969 г. в гр. Пловдив. През 1993 г. завършва „Начална педагогика“ в ПУ „Паисий Хилендарски”, със специализация „Изобразително изкуство“, при доц. Бисер Дамянов. Работи в областта на живописта. Юли Шумарев има реализирани петнадесет самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Член е на неформалната група „Art Box 69“. Участвал е няколко пъти в Нощта на музеите и галериите в Пловдив с изложба в култовото заведение ,,Найлона“. Негови картини са притежание на Българския културен център в Париж, ГХГ „Илия Бешков” – гр. Плевен, както и на много частни колекционери в България, Европа, САЩ и Канада. Живее и работи в родния си град.

 

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
31.08.2022 г. 15:49
Етикети:
Посетено:
894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35298-makgahanski-blusove-i-baladi-izlozhba-zhivopis-na-yuli-shumarev