Изложби

Гласът на Васил Бараков оживява чрез „Златния фонд“ на БНР в изложба за 120-ата годишнина от рождението му

Изложбата „Територии на меланхолията", посветена на годишнината от рождението на художника, беше открита в Художествената галерия в родния му град Казанлък

Гласът на Васил Бараков оживява чрез „Златния фонд“ на БНР в изложба за 120-ата годишнина от рождението му

 

Гласът на Васил Бараков оживява чрез „Златния фонд“ на БНР в изложба за 120-ата годишнина от рождението му

Изложбата „Територии на меланхолията", посветена на 120-ата годишнина от рождението на художника Васил Бараков, беше открита в Художествената галерия в родния му град Казанлък. Експозицията е под патронажа на Министерството на културата и в партньорство с БНР. Събитието е част от тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе, в които община Казанлък за 17-а година представя богатото културно-историческо наследство на града.

Изложбата откриха директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и генералният директор на БНР Милен Митев. Там беше и синът на твореца Мирослав Бараков.

За специалистите Васил Бараков е познат като българския Сезан и баща на индустриалния пейзаж, но той е и много повече", отбеляза д-р Петров. Директорът на галерията разказа, че срещата с наследниците на големия творец е открила огромна съкровищница, разкриваща историята на българското изкуство и разбиране на творчеството му.

Запис на автентично интервю на Юлия Петрова с Васил Бараков от 1985 година, съхранен в „Златния фонд“ на БНР, е важен акцент в изложбата, представяща повече от 90 творби на художника, част от тях непоказвани до момента.

Ние може да не сме Великобритания, Франция или Китай, може никога да не сме били голяма империя, но въпреки това България има какво да даде на световната културна сцена", отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев.

Имаме много артисти, които заслужават нашето уважение, възхищение и обич. Но, за да ги обичаме ние трябва да ги познаваме. Горд съм, че Националното радио като отговорна обществена медия и културна институция е част от тази изложба с предоставения запис, съхранил гласа на Васил Бараков за изкуството, неговия свят, хората и времето, в което живее и твори", добави още Милен Митев.

Казанлък не само не е малък град, но и град с много голяма душа и много голямо сърце! Неслучайно толкова много художници и то едни от най-именитите и най-специалните са се раждали и се раждат тук“, коментира кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя даде и свой прочит на често задавания въпрос - как се ражда гениалността: „Отговорът, който видях в картините на Васил Бараков е, че тя се ражда наистина в трудностите. Времето от 1902 година, когато той е роден, всичките войни, които е преживял, несгодите, бедността, огорчения, разочарования... Всичко това наистина е родило огромна, гениална душа, която се е изляла в това творчество", каза още кметът на Казанлък.

 

Автор:
Катя Василева
Публикация:
30.08.2022 г. 12:43
Посетено:
524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35292-glasat-na-vasil-barakov-ozhivyava-chrez-zlatniya-fond-na-bnr-v-izlozhba-za-120-ata-godishnina-ot-rozhdenieto-mu