Изложби

Женски фигури на Адриана Добрева в Градската художествена галерия - Варна

Скулптури от многослойно дърво представя варненската авторка. Откриването на изложбата е на 30 август от 18:00 ч.

 

Изложба скулптура на варненката Адриана Добрева се открива на 30 август в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Проектът е подкрепен от Националния фонд “Култура”.

18 работи, по които авторката е работила напоследък, изразяват нейното усещане за женското начало като мекота на формите и топлина на материала. Тя претворява идеята за вечната женственост в обтекаеми стилизирани фигури, парадоксално събиращи в едно обемност и елегантност. Творбите са изработени от многослойно дърво и са създавани в изтощителен процес на рязане и наслояване. Накрая скулптурите са преминали през скрупульозна финална обработка, която впечатлява със съвършената гладкост на повърхностите. Но най-забележителна е работата с фладера на дървото, като различната посока на срезовете позволява на Адриана Добрева да добави ефектни напълно естествени цветни акценти във формите.

“Идеята ми беше да представя красотата на женското тяло в цялото му многообразие - споделя авторката. - Обичам многото лица на женствеността - и изящни, и пищни, винаги различни. В началото на този проект беше случайността - най-хубавите неща стават съвсем случайно. Когато направих първата скулптура от тази серия, си казах - в това има много възможности, и започнах да търся варианти - така се появиха една след друга и останалите. Откривах различни начини и едва сега виждам безкрая на това, с което съм се захванала - могат да се правят толкова интересни неща с разнообразни материали, само човек да има сили, ръце, въображение и време.”

Това е първата самостоятелна изложба на Адриана Добрева, реализирана само от материала дърво. Една изложба, която ще предизвика внимателно вглеждане.

Адриана Добрева е родена в Асеновград, завършва Художествената гимназия в Смолян, а след това ВСУ „Черноризец Храбър“ - Варна, със специалност „Художник – моден дизайн“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Скулптура“. Специализирала е работа с мрамор при проф. Иван Русев. Участва в пленери по скулптура. Съществена част от творческата ѝ дейност е работата като художник - сценограф в Държавен куклен театър - Варна.

Отличена е с награда за скулптура, осигурена от Община Варна, на традиционната изложба “Св. Лука” на Сдружение на художниците - Варна за 2021.

Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 30 август на ул. “Л. Каравелов” 1. Изложбата ще продължи до 08.09.2022 г.

 ___________

Снимки: Тодор Тодоров

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
29.08.2022 г. 16:15
Посетено:
1158
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35290-zhenski-figuri-na-adriana-dobreva-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna