Изложби

"Васил Гендов. Живот между театъра и киното" - изложба по случай 130 години от рождението на пионера на българското кино

38. Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" - Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

По случай 130 години от рождението на пионера на българското кино и „кръстник“ на фестивала „Любовта е лудост“ във Фестивален и конгресен център - Варна на 27 август 2022 от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“.

Експозицията е съставена от 20 табла с фотоси, документи и текст, посветени на различни теми от биографията и творческия път на Васил Гендов. За първи път пред широката публика се разкриват редица неизвестни факти за пионера на българското кино, а така също непоказвани досега фотографии, материали от личния му архив, предаден в Националния исторически музей, както и документи, съхранявани във фондовете на ДА „Архиви“.

В изложбата са представени малко известни страни от живота и артистичната кариера на автора „Българан е галант“ като историята на неговия род, ученическите му години, ранния му театрален опит, практиката му на артист, режисьор, драматург и директор на пътуваща театрална трупа, съществувала от 1920 до края на 30-те години.    

Изложбата се осъществява от научен екип на Института за изследване на изкуствата при БАН с ръководител доц. д-р Александър Донев и с участието на гл. ас. д-р Теодора Дончева и гл. ас. д-р Деян Статулов. Научен консултант на проекта е доктор на изкуствознанието Петър Кърджилов. В реализацията на проекта участват още Кирил Кирилов (гл. специалист) и Димитър Стоименов (началник отдел) в дирекция „Публичност на архивите“ към Държавна агенция „Архиви“. Художник-оформител на таблата от експозицията е Даниел Нечев.

Изложбата е осъществена с финансовата подкрепа на Столична община, Столична програма Култура, Направление „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)” и с любезното съдействие на Българска национална филмотека, Национален исторически музей, Народен театър „Иван Вазов“, ФилмсканПро в партньорство със Съюза на артистите в България.

Изложбата се представя във Варна с помощта на Фонд „Научни изследвания“ при МОН по договор КП-06-Н60/6 от 16 ноември 2021.

На http://funtasy.info/e-book/ може да бъде изтеглена безплатно мемоарната книга на Васил Гендов за неговата кариера като директор на пътуваща театрална трупа „Когато артистите се гримираха на свещи“,

На  https://www.youtube.com/watch?v=VCYX6IqyqOw&t=13s се намира интервю с Жана Гендова, осиновена дъщеря (внучка) на Васил и Жана Гендова, записано през ноември 2021.

_____________

Снимка 2 - Васил Гендов на Варненския плаж -1914 г., архив на Народен театър "Иван Вазов"

 

 

Автор:
Виолета Филипова
Публикация:
21.08.2022 г. 18:57
Етикети:
Посетено:
629
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35260-vasil-gendov-zhivot-mezhdu-teatara-i-kinoto-izlozhba-po-sluchay-130-godini-ot-rozhdenieto-na-pionera-na-balgarskoto-kino