Изложби

"Полъх от Изтока" - Варна, изложба на калиграфия, хайга и сумие

Есенни дни на японската култура и Български хайку съюз

 
 
◊ ПОКАНА
 
„Полъх от Изтока“ - Варна
Обща изложба на калиграфия, хайга и сумие (рисунки с туш)

5-19 септември 2022 в Арт Салон на радио Варна

Официално откриване с четене на хайку поезия от антологията на Български хайку съюз „Морето“ и демонстрация на калиграфия и сумие: 5 септември, 18 ч.
 
Калиграфия на диви гъски
в небето.
Луната им слага печат.
           Бусон
 
Есенни дни на японската култура, Клуб „Нихон Томоно кай – Приятели на Япония в България“ и Български хайку съюз със съдействието на Японското посолство в България и радио Варна представят четирима български художници, за които Пътят на четката и Пътят на хайку са част от живота и творческото им вдъхновение.
 
След първото си издание в хотел "Маринела", София в рамките на Пролетни дни на японската култура, изложба „Полъх от Изтока“ пристига в морската столица Варна, за да представи рядко срещаната в България техника на рисуване с източни четка и туш и български художници и хайку поети, които заявено вплитат в творчеството си това източно изкуство.

Изложбата има за цел да покаже разнообразие в подходите, авторовия художествен език, стилистика и интерпретации.
 
Японската калиграфия, рисунките с източен туш и хайга (хайку стих въплътен в рисунка с туш) са традиционни японски изкуства, тясно свързани помежду си чрез идеята за потока на енергията Ки, преходността на всичко съществуващо, вечния кръговрат в природата, художественото изразяване на „душите на нещата“- чрез нюансите на туша, енергийния заряд на замаха с четката, душата на самия автор и магията на няколко думи, записани в хайку стих…
 
Хайку, калиграфията и сумие са тясно свързани – векове наред те са се изпълнявали с едни и същи инструменти: четка и туш. Една рисунка с туш, калиграфия или хайку стих изглеждат написани с необичайна лекота и непосредственост, но пътят до тази лекота изисква много години отдаденост. В източната техника на рисуването с туш, веднъж изпълнен, жестът на четката не може да бъде поправен – тя е техника на мигновението, подобно краткия хайку стих.

Художници: Александър Телалим (български художник от бесарабски произход с множество изложби и признания в редица страни, член на БХС), Детелина Тихолова (художник и преподавател по Изобразително изкуство, хайку поет и член на БХС), Николай Пенчев (журналист, автор на детски книги, притежател на първи дан по кендо, хайку поет и член на БХС), Венелина Петкова (хайку поетеса и настояща ученичка на японска калиграфка, член на БХС).
 
В деня на откриването (5 септември, понеделник, 18 ч., Арт салон на Радио Варна) каним гостите да присъстват на демонстрация на калиграфия и сумие (с Венелина Петкова и Детелина Тихолова). В рамките на събитието ще можете да участвате и в работилници по сумие (източна рисунка с туш) на 7 септември, сряда и на 9 септември петък, 16-18ч ., Арт салон на радио Варна.
 
Заповядайте!
 
Линк към онлайн събитието: https://www.facebook.com/events/
 
Автор:
Венелина Петкова
Публикация:
18.08.2022 г. 19:53
Етикети:
рисуване с тушхайку поезияизточна калиграфияВарнаЯпонияизложба
хайга и сумие
Есенни дни на японската култура
Посетено:
766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35252-polah-ot-iztoka-varna-izlozhba-na-kaligrafiya-hayga-i-sumie