Изложби

Втори Международен салон на наивистичното изкуство "НАИВ България 2022" гостува в Градската художествена галерия - Варна

Експозицията може да бъде разгледана от 16 август до 5 септември 2022

 

Втори Международен салон на наивистичното изкуство "НАИВ България 2022" гостува в Градската художествена галерия - Варна

Експозицията може да се види до 5 септември, откриването е на 16 август от 18.00 часа.

Събитието представя Виктория Митева, Aрт галерия Le Papillon:

"Над 150 творби на повече от 77 художници-наивисти от 17 страни от Европа, Южна и Централна Америка, Австралия гостуват за пръв път на град Варна, селектирани за участие във Втория Международен салон "НАИВ България 2022", който бе открит по-рано тази година - на 1 юни 2022 г. в София, като логическо продължение на Първия салон от 2021 г. За гостуването във Варна в залите на любезните домакини Градска художествена галерия са подбрани малко повече от половината от всички участващи творби в тазгодишния Салон НАИВ.

Своеобразният фестивал с оригинална и неповторима стилистична независимост от автентични произведения, изпълнени с маслени, акрилни бои или в смесена техника върху платно, дърво, както и скулптури от дърво, керамика, стимулира сетивата ни за радост от живота с пир от цветни истории, в които има веселие, дързост, романтика и магия. Арт наив е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. Специфичното при арт наива е, че е воден от общото усещане за жизнерадост, а не от определени идеи и възгледи и е с разпознаваемо автентично авторско стилизиране на образа. Често наблюдаваме романтизъм и носталгия по човешки ценности и добродетели от време, далече от битието на почитателите на този жанр. Тук става дума за специфични архетипи, наблюдавани дори в раннохристиянските стенописи, за завръщане към представи, които се коренят още в ранно детство. Можем да разпознаем една обща заобленост на формите, опростяване на нещата, като в детска рисунка, яркост на цветовете, като това в целостта си предизвиква чувство за любов и благост.

Сред авторите, творящи в тази стилистика са и редица художници с академично образование, което добавя към произведенията и високо професионално техническо изпълнение. Сред българските участници има автори, отличени със световни награди. Сред тях се открояват Николай Стоев (двукратен носител на наградата Prix Suisse et Prix d’Europe в Морж, Швейцария, и носител на специалната награда на Биеналето на хумора в изкуството в Толентино, Италия) и Росен Рашев–Рошпака (носител на Голямата награда на Музея на наивистично и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия). В скулптурата се отличава Мариела Димитрова – Мара със своите нетрадиционни пластики-картини и Изабел Немечек.

В днешното време, когато рационализмът в живота е доминиращ, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Произведенията им са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: неподправено добронамерено настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични,утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Въпреки че художникът е част от културния контекст на своето време, наивният автор пречупва знания и похвати от професионалното изкуство през собствения си усет. Едновременно с това съумява да запази уникалния си поглед, неподправен от чужди влияния и недокоснат от естетически и философски виждания. Докато в други артистични движения образността е натоварена със символно значение и е обоснована от колективното разбиране за света на дадена група художници, тук ключовото е натуралното предаване на реалността през призмата на този, който държи четката.

Наивистичният стил се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, необременен от академични правила. Наивизмът е своеобразен празник на живота, наслада за сетивата, от която имаме нужда като фина арт терапия. Светът се върти, но човечеството се вълнува от едни и същи неща: любов, щастие, възхита, възторг, любопитство..."

Вторият Международен салон "НАИВ България 2022" ще бъде представен във Варна на живо от 16 август до 5 септември 2022 г. на ул. „Любен Каравелов“ № 1 в залите на ГХГ „Борис Георгиев“,  Варна от 10 и 18 часа от вторник до неделя.

Всички участващи творби вече могат да бъдат разгледани и онлайн на следния линк към официалния сайт на Aрт Галерия Le Papillon - https://www.artpapillon.com/bg/salon. За запитвания: artpapillon@gmail.com, тел. 0888331360 или на лични съобщения във Фейсбук:

https://www.facebook.com/Le-Papillon-Art-Gallery

Представяне на участниците във Втори Международен Салон "НАИВ България 2022": https://www.facebook.com/events/

https://www.instagram.com/salon_naive_and_intuitive_art/

 

Събитието се осъществяват с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Снимки: Салон НАИВ

 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна  http://varnacityartgallery.com

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
16.08.2022 г. 12:36
Етикети:
ВарнаГрадска художествена галерияизложба
"НАИВ България 2022"
Международен салон на наивистичното изкуство
Посетено:
1189
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35233-vtori-mezhdunaroden-salon-na-naivistichnoto-izkustvo-naiv-balgariya-2022-gostuva-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna