Изложби

Документална изложба "Варна – 50 години UIA"

Посветена на 50-годишнината от XI Конгрес на Международния съюз на архитектите UIA

 

◊ ПОКАНА

"ВАРНА – 50 ГОДИНИ UIA"

Документална изложба, посветена на 50-годишнината от Международния конгрес на архитектите във Варна, единственият архитектурен форум от този висш професионален ранг, проведен в България (1972 – 2022) 

15 август 2022, 18.00, пешеходна зона, център, подлез "Шипка"

В Деня на Варна, 15 август 2022 година вниманието на пешеходците в центъра на града ще привлече изложбата „Варна – 50 години UIA“ - специално събитие, посветено на 50-годишнината от XI Конгрес на Международния съюз на архитектите UIA, който от 24 до 30 септември 1972 г. събира във Варна най-видните представители на световната архитектурна общност. Това е единственият архитектурен форум от този висш професионален ранг, проведен в България и то във Варна. Изборът на Двореца на културата и спорта, една от забележителните сгради на Варна, за място на събитието, не е случайно. Домакинството на България несъмнено е признание за българските архитектурни  постижения и научни разработки, съзвучни с темата на конгреса „Архитектура и отдих“. През 60-те и 70-те години на миналия век в България се изграждат знакови комплекси за отдих по Черноморието, сред които Албена, Русалка, Златни пясъци, Дружба, Слънчев бряг. Автори са прочутите архитекти Никола Николов, Николай Ненов, Михаил Соколовски, Евгени Зидаров, Марин Маринов, Жечко Чолаков, Виржиния Попова и др.

Изложбата „Варна – 50 години UIA“ е реализирана от НПО Варна Дизайн Форум и Камарата на архитектите в България, Регионална колегия Варна, с подкрепата на Фонд „Култура“ при Община Варна. Принос за нейното създаване имат: проф. д-р арх. Росица Никифорова, проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев, доц. д-р арх. Станчо Веков, дизайнерът Симеон Георгиев, арх. Максим Недков, арх. Марин Велчев, Велизара Стоянова, арх. Георги Найденов, проф. д-р арх. Тодор Булев, арх. Николай Рачински, Виолета Тончева.

Експозицията проследява в 47 пана на български и английски език архитектурните постижения от 70-те години, в сравнителен анализ с днешното състояние. Първият акцент в изложбата е на проф. арх. Тодор Кръстев, д.а.н., участник в подготовката на конгреса, който на базата на богат архивен материал, представя Слънчев бряг през изминалите 50 години. По-нататък доц. д-р арх. Станчо Веков съпоставя някогашните и днешни архитектурни обекти по Северното Черноморие с извода: „Макар да са изминали едва 50 години от този висок форум, останал като своеобразен израз на признание за качествата на българската архитектура и по-специално на архитектурата на Черноморските ни курорти, ние все още не успяваме да опазим това наследство, което определяме като българския Модернизъм, от негативите на строителната експанзия за периода на целия демократичен преход. Защото не се касае само за загуба на отделни оригинални архитектурни произведения от първия етап на изграждане на курортните комплекси у нас, но и за опасността да нарушим най-ценното им качество – градоустройствената цялост, точния човешкия мащаб и оптималното им вписване в неповторимата природна среда, което ги правеше уникални."                                                    
            
Изложбата „Варна – 50 години UIA“ ще бъде открита на 15 август 2022 г. от 18 часа на пешеходната зона, в центъра на Варна, в близост до подлеза „Шипка“.

Организаторите канят медиите и варненци на откровен разговор за опазване на българското архитектурно наследство. 

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.08.2022 г. 11:09
Етикети:
Посетено:
790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35228-dokumentalna-izlozhba-varna-50-godini-uia