Изложби

Изложбата "Играй с изкуството" на Антон Камбарев представя творчески изделия, вдъхновени от историята на изкуството

Експозицията ще бъде показана в HAVA art place в Капана - квартал на творческите индустрии, гр. Пловдив.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Скулпторът Антон Камбарев представя изложбата „Играй с изкуството - Творчески изделия и игри, свързани с изкуството”. Експозицията ще бъде открита на 26 август от 18:30 часа в HAVA art place в Капана - квартал на творческите индустрии, гр. Пловдив.

Изложбата „ИГРАЙ С ИЗКУСТВОТО” на Антон Камбарев представя авторски художествени произведения, посветени на различни периоди от историята на изкуството: Праисторическо изкуство, Изкуството на Месопотамия, Египетско изкуство и Древногръцко изкуство. Историята на изкуството е отправна точка на творческата интерпретация на Антон Камбарев. 

Сред образите, които ще видим в изложбата са древните бизони от пещерата Алтамира в Испания, египетската богиня Бастет в образа на котка, древногръцката богиня на победата Нике, Немски лъв и първият подвиг на Херкулес, бойните подвизи на асирийския владетел Ашурбанипал и много други. Авторът предлага един цялостен поглед върху изкуството - под формата на исторически препратки и визуални референции. 

Експозицията отразява неговия непринуден и любопитен поглед към големите периоди и теми в изкуството. Те са обединени от един общ източник на творческо вдъхновение – вечните образи и мотиви, които са вълнували човека от праисторически до ден днешен. 

Представени са фигури и композиции, изработени от дърво. В експозицията има заложен интерактивен механизъм за по-активното въвличане на публиката в процеса на създаване на произведенията. Всяка творба може да бъде разглобявана и отново сглобявана, може да се раздвижва и да заема различни позиции. Чрез този игрови момент посетителите могат активно да се включат в творческото пресътворяване на изкуството. Могат да поиграят с изкуството!

*

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Творчески инициативи в областта на театралното, танцовото, цирковото и визуалното изкуство 21 / Модул 1: Индивидуални проекти”.

 

◊ ЗА АВТОРА

Антон Добромиров Камбарев е завършил магистърска степен по скулптура в Националната художествена академия в град София в класа на проф. Крум Дамянов. Занимава се със скулптура и дърворезба. Има богат опит в творческата работа с различни материали – дърво, метал, камък, керамика и други. Организира изложби и участва симпозиуми в България.

Антон Камбарев е един от създателите на Artkidbox.com - първата онлайн платформа в България, посветена на историята на изкуството и детското творчество.

 

Автор:
Кристина Камбарева
Публикация:
09.08.2022 г. 12:23
Етикети:
история на изкуствотоскулптураПловдивизложба
Творчески изделия и игри
Антон Камбарев
„Играй с изкуството"
Посетено:
713
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35209-izlozhbata-igray-s-izkustvoto-na-anton-kambarev-predstavya-tvorcheski-izdeliya-vdahnoveni-ot-istoriyata-na-izkustvoto