Изложби

„Женственост / Femininity“ - изложба живопис на Здравка Василева

11 – 30 август 2022, Арт Галерия "Ларго" - Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

Женственост / Femininity

изложба живопис на Здравка Василева

11 – 30 август 2022

Откриване четвъртък, 11 август 2022 г., 18:30 часа 

 

От 11 август 2022 г. Арт Галерия "Ларго" ще представи за първи път в своите изложбени салони едно знаково име в съвременното българско изкуство – пловдивчанката Здравка Василева. Професор по живопис и композиция в НХА – София, ментор и любим преподавател на своите студенти, изящен живописец с топъл, нежен, приласкаващ колорит, мечтателка, разказвач на истории, визуален естет, облагородяваща характерното за нея класическо, академично рисуване с поетичност и мекота, нейна запазена марка – всичко това е Здравка Василева. Tемата на нейната нова изложба във Варна e „Femininity” или „Женственост“.

За изявата си в морската столица именитата ни художничка споделя:  „Историята на изобразителното изкуство познава женския образ като класически модел- муза, вдъхновение, архетип, свързан с красота, хармония, израз на добродетели и идеали. В предстоящата си изложба във варненската галерия „Ларго“ разглеждам образа на жената и женствеността в няколко аспекта. Тук не става дума за конкретни персонажи или портретуване, а за едно обобщение, търсене на по-силно внушение за присъствие и преживяване чрез женските силуети. Тези загадъчни образи концентрират идеята за жената като символ, архетип и емоционално присъствие. Картините са израз на женската емоционална натура и улавят нюансите на състоянията в сложната женска душа - размисъл, тъга, хармония, щастие, загриженост, любов... Всяко нещо е по-хубаво/красиво, ако до него се прибави деликатното женско присъствие- нощния интериор, пейзажа, вечерната музика или красивата лятна градина.“

И наистина, разглеждайки картините от изложбата, ще установим, че всички женски образи са само загатнати силуети, жени в гръб, безлики образи, жени без собствена физическа идентичност – умело търсена и постигната от художничката изразност. Целта на Здравка не е визуално, а емоционално възприемане на обектите на творческите ѝ интереси. Ние, зрителите, трябва да почувстваме състоянието на нейните героини. Все едно е дали те са потънали в мечти („Почивка“) или съзерцание (“Una Donna a Venezia”), дали са разтворили съзнанието си, заслушани в музиката („Музика“), или са тъгуващи и очакващи, като една трепетна бяла сянка на нощното небе („Вечер“), дали са жени, създали във въображението и спомените си едно друго, отдавна загубено свое „аз“, с което все още водят задочен разговор („Дует“) или са жени, потънали напълно в процеса на творческо сътворение („Муза“).

С присъщата деликатност, вкус и изисканост са интерпретирани сюжетите в картините на художничката. Дълбочината на цвета, баланса между светлини и сенки, деликатната рисунка, са разпознаваеми похвати в картините на Здравка Василева и самите те придават идеята за една особена чувствителност, но и категоричност на овладяния авторски почерк.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на авторката на 11 август 2022 от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго" във Варна, ул. „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 30 август. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“.

Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

За художника:

Здравка Василева е родена на 30 септември 1977 в гр. Пловдив. През 2003 година завършва НХА, гр. София със специалност „Живопис“. От 2004-та година е редовен асистент в Катедра Живопис в НХА. Понастоящем е професор по живопис и ръководител на катедра Живопис в Национална Художествена Академия, София. Здравка има десетки самостоятелни изложби, по-важни от които в Галерия „Аспект“, Пловдив (2008, 2011), галерия Au Virage, Швейцария (2017), Галерия „Неси“, Бургас (2018), Галерия „Лабиринт“ (2018). Художничката има множество участия в сборни изложби в България и в чужбина, някои по-важни от които: „2 Монолога“- съвместно с Георги Щърбев, галерия „Аспект“, Пловдив (2007), “Femininiti“ - кураторски проект в галерия Au Virage, Швейцария (2008), „Точки на пресичане. Художници рисуват художници“ в СГХГ, София (2010), „Идентичност между символика и цветове“ – пътуващ съвместен проект между Академия Брера - Милано и НХА (2018), Българо-китайска изложба на преподаватели в Пекин (2018) и др. Здравка Василева има Номинация за живопис от Национална изложба за съвременно изкуство на Алианц-България (2012, 2014) и Номинация за живопис в Биеналето “Приятели на морето“ в Бургас (2018 и 2020). Живее и работи в София.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
08.08.2022 г. 15:38
Посетено:
1200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35207-zhenstvenost-femininity-izlozhba-zhivopis-na-zdravka-vasileva