Изложби

"Когато времето спря" - изложба живопис на Андриан Бекяров

11 август - 7 септември 2022, Арт Галерия "Папийон" - Варна

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon
представя

Андриан Бекяров / Andrian Bekyarov

„Когато времето спря“ / “ When time stopped

изложба живопис

11.08.2022 г. – 07.09.2022 г.

 

„Ако ти си слънце, кой ще бъде светлината?
Ако ти си ден, аз ще съм зората.
Ако аз съм сън, а ти мечтата.
Точно в този миг времето внезапно спря..“

                                                                   Димо Стоянов - PIF

 

Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие представя от 11 август до 7 септември 2022 финия лиричен реализъм в творбите на Андриан Бекяров. Подготвените картини за изложбата са виртуозно изпълнени в характерния за него детайлен реализъм, както в маслена, така и в акварелна техника и са обединени от темата „Когато времето спря“. Прецизният му маниер и фин рисунък показват безспорен талант, търпение, пълна отдаденост към детайла и любов към изкуството. Сюжетите на  неговите произведения издават отношението му към класическия начин на изграждане на картина и най-вече светоусещане на съзерцател, оценяващ преходността на красотата на момента. Нима ние също не изпитваме потребност да спрем времето, когато омаята на тишината, красотата на съвършения миг, дори когато той е привидно обикновен и тривиален ни завладее? Този момент на спокойствие, душевна хармония и тайнственост ни носят разнообразните по тема картини, подбрани за изложбата „Когато времето спря“, издаваща неговата поетична и емоционална натура, чиято живопис разказва отвъд видимото. Общата нишка е лиричната природа на автора и мълчаливото присъствие на наблюдателя между всички тях. Творбите на художника внушават вътрешен мир и спокойствие - лаконични, без излишен драматизъм, но с внушение за простор, изпълнени дори в различни техники - маслена, рисунка с туш и перо, смесена техника с моливи, както и в  разпознаваемия стил на Бекяров на мекота и дълбочина на изграждане на акварела. В тази изложба усещаме „Лятото“ и в планинските и в морските пейзажи – и в масло и в акварел, усещаме физически аромата на зрелите ябълки, като откраднат момент от „Нощна градина“, носталгичните нотки в „Капитанска среща“, но и в „Светлината от миналото“, както и страстта на художника към детайла, естествено предизвикваща нашето възхищение. Чувството за душевна хармония и смиреност на твореца е силно и открояващо се във всичките му творби. Сякаш времето е застинало и е настъпил момента на съзерцание, който да ни пренесе отвъд ежедневните мисли

Майсторски владеещ маслената, акварелната техника, а и рисунката, Бекяров успява да създава творби, които съчетават в себе си присъствието на въздушност, лекота, същевременно материалност на обекта, физически обем, изграден в бавната класическа техника на древните майстори. Използвайки различни художнически, оптически прийоми в сюжетите на картините му наблюдаваме както и артистична свобода във въображаемите му пейзажи, така и пунктуалност в изграждането на фините детайли в натюрморт, в морски пейзаж или в запечатаните кътчета емоции от планински гледки. Изграждането на образите той постига с изключителното си естетическо цветоусещане, неизчерпаемо търпение, но и дълбоко познание, работейки главно върху светлината. Всяка една форма е щателно измоделирана, така че да изглежда достатъчно обемна и триизмерна. Нанасяйки пастьозно боята авторът постига по-голяма изразителност и експресивност и моделира светлината с охра, кадмиево жълто, английско червено, бяло, както в предметите, така и в материите с използването на велатурно нанесени прозрачни нюанси. Редувайки в различните етапи на изграждането на материалност на формата велатури в топъл цвят, които правят картината богато нюансирана, колорита звучен, а тъмното никога не е черно. Чрез плътността и дълбочината на маслените бои авторът умело постига  и пресъздава щедростта и богатството на природата в пищността на застинали обекти, композиции и пейзажи.

Свикнали сме да възприемаме акварела като техника, при която картините се рисуват “на един дъх”. Андриан Бекяров напълно променя представата ни за това ни усещане и подхожда по същия дълъг във времето начин с многослойно тънко нанесени цветове, изграждащи плътност. Той споделя причината да предпочита реализма като изразно средство: “Относно стила, има разлика между реализъм, хиперреализъм, фотореализъм и т.н. Това, което аз правя е реализъм. Стария, класически реализъм от миналото. Харесвам старите майстори и се уча от тях защото, според мен, техния светоглед е най-близо до природата. Работя по метода на фламандската живопис, на много слоеве, като първо изграждам нещата монохромно, а след това нанасям цветовете. Но това е когато рисувам с маслени бои, при акварела е по-непосредствено. Общи са само принципите на изобразяване. Под принципи имам предвид нещата, които са откривани от ренесанса насам, сфуматото и въздушната перспектива, открити от Леонардо.“

Експозицията може да бъде видяна от 11 август до 7 септемри 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Андриан Бекяров е роден през 1973 г. в град София.

През 1999 г. завършва НХА „Николай Павлович“ със специалност графика в класа на проф. Здравко Стоянов.

2012 – 2013 г. - финалист на Международния салон “Art Renewal Center” за фигуративно и реалистично изкуство.

2016 г. - печели престижната награда на „Даниел Смит“ на Първото Международно триенале на акварела „Духът на акварела“, състояло се в град Варна.

2019 г. – Носител на наградата на Международен Акварелен конкурс на Абу Раваш на тема „Реалистичен пейзаж“

Има няколко самостоятелни изложби в Арт Галерия "Папийон" - гр. Варна, галерия „Лик“ – гр. София, в галерия „Абсент“ - гр. София.

Работи в областта на класическата живопис, изявявайки се в стиловете реализъм и фантастичен реализъм. Андриан Бекяров е единственият български художник, чиито картини са включени в каталог за световен хиперреализъм. Бил е лектор на майсторски класове за акварелна техника.

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
09.08.2022 г. 15:47
Посетено:
1094
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35199-kogato-vremeto-sprya-izlozhba-zhivopis-na-andrian-bekyarov