Изложби

Изложба за българското културно наследство в чужбина се открива в ИЕФЕМ - БАН

Учените са посетили над 50 места на памет в 10 държави

Изложба за българското културно наследство в чужбина се открива в ИЕФЕМ - БАН

 

◊ ПОКАНА

На 9 август 2022 г., вторник, в 13:30 ч. в Националния етнографски музей ще се открие изложбата „Българско културно наследство в чужбина: места и практики“.

Учени от ИЕФЕМ - БАН обходиха и проучиха десетки места в Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското национално културно наследство – военни гробища и паметници, български църкви и манастири, крепости, паметници на именити българи.

Сред изследваните обекти са българските военни гробища в Северна Македония и Добруджа; местата, свързани с паметта за Кирил и Методий и техните ученици в Италия, Германия, Чехия, Албания и Северна Македония; следите от Волжка България и паметта за Алцек в Италия; гробът на цар Самуил на остров Св. Ахил; българските църкви в Румъния; стъпките на Гоце Делчев, Пейо Яворов и Капитан Петко Войвода в днешна Гърция и много други. В изложбата учените представят в образи и думи резултатите от мащабното изследване, опитвайки се да структурират, въобразят и визуализират българската културна територия отвъд днешните държавни граници.

На откриването на изложбата ще бъде представена и едноименната брошура, в която изследователите са включили някои от най-интересните случаи на възстановяване и поддържане на българско културно наследство в чужбина, сред които пограничните манастири в Северна Македония и Сърбия, военните паметници в Добруджа, паметта за Мара Бунева в Скопие, Босилеградския погром, честванията на Кирил и Методий в Рим, Елванген и Микулчице и пр.

Границите на Балканите винаги са били динамични, а България и днес преживява травмата от отнети след войни и мирни договори земи и от големите потоци бежанци и преселници от Македония, Тракия и Добруджа. Извън днешната българска територия откриваме пластовете на наследствата от Средновековието ни, от времето на Османската империя и Българското възраждане, от победни битки и изоставени завинаги градове и села. Там, отвъд, са и следите от стъпките на множество български интелектуалци, артисти и спортисти, прославили името на България в Европа и света. Тези пространства, определени от конструираното наследство и маркираните места на памет, наричаме културна територия. Тя е означена с паметници и паметни плочи, но и изградена чрез трансгранични възпоменателни и поклоннически маршрути и ритуали.

Експозицията е разположена на ет. 1 в Източното крило на бившия Княжески дворец и може да бъде посетена до 8 септември.

 

Изложбата се реализира в рамките на проекта „Конструиране на културно наследство зад граница: трансгранични поклоннически и възпоменателни практики“ с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката на Република България.

* * *

Повече информация за проекта: http://bgheritageabroad.com

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
04.08.2022 г. 13:47
Етикети:
проектизложбаНационален етнографски музейИЕФЕМ - БАН
трансгранични поклоннически и възпоменателни практики
Конструиране на културно наследство зад граница
българско културно наследство в чужбина
Посетено:
948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35187-izlozhba-za-balgarskoto-kulturno-nasledstvo-v-chuzhbina-se-otkriva-v-iefem-ban