Изложби

Изложбата "Българийо, аз всичко тебе дадох…" на Националния литературен музей гостува в гр. Вършец

20 документални пана проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Патриарха на българската литература Иван Вазов

Изложбата "Българийо, аз всичко тебе дадох…" на Националния литературен музей гостува в гр. Вършец

 

Изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ на Националния литературен музей гостува в гр. Вършец

На 3 август, сряда, от 18.30 ч. в НЧ „Христо Ботев 1900“ ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Изложбата съдържа 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място в изложбата е отделено на семейството на поета – майката Съба Вазова, братята – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени заснети ценни експонати от къщата музей „Иван Вазов“ – София, знак за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната литературна дейност на Патриарха на българската литература и участието му в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

Изложбата е осъществена благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и ще може да бъде разгледана до 30 август 2022 г.

 

Автор:
НЛМ
Публикация:
02.08.2022 г. 17:13
Етикети:
Иван ВазовизложбагодишнинаНационален литературен музейНЛМ
гр. Вършец
„Българийо аз всичко тебе дадох..."
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35178-izlozhbata-balgariyo-az-vsichko-tebe-dadoh-na-natsionalniya-literaturen-muzey-gostuva-v-gr-varshets