Изложби

"Дарено с любов" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Ретроспектива на световното хумористично изкуство

"Дарено с любов" в Дома на хумора и сатирата - Габрово
Тадахико Огава. "Джоконда" от препечени филийки


◊ СЪБИТИЕТО

От 22 февруари до края на април 2007
в просторната зала № 5 на Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде показана изложбата „Дарено с любов”.

Тя е третата поред от цикъла представителни експозиции из фонда „Хумор на народите”, посветени на 35-я рожден ден на Дома.


◊ ПОВЕЧЕ

Изложбата представя творби от различни жанрове (графика, рисунка, илюстрация и скулптура) и по различно време дарени от авторите им на художествения фонд „Хумор на народите”, който Домът на хумора и сатирата попълва и обогатява вече 35 години.

Тази колосална ретроспектива на световното хумористично изкуство от последната четвърт на  XX и началото на XXI век включва 144 творби на 88 автори от 33 страни. Тя обединява звездни имена на майстори в жанра като Роналд Сърл (Великобритания), Гертруде Дегенхард (Германия), Жак Паские (Франция), Сусуму Ендо (Япония), Михаил Сажаев (Русия).

Почти всички представени художници в изложбата са носители на награди от досегашните 17 издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Шестима от тях са лауреати на Голямата награда „Златен Езоп”: Георги Чапкънов (1975), Адолф Борн, Чехословакия (1979), Бернхард Холеман, Австрия (1995), Юджи Хирацука, САЩ (1997), Джан Гьокнил, Турция (1999), Кацуро Накаи, Япония (2001).

Представените български творци-дарители са 28, сред които Вежди Рашидов, Ставри Калинов, Павел Койчев, Борислав Стоев, Греди Асса, Румен Скорчев.

Тематиката на изложбата е повече от разнообразна  –  от Адам, Ева и ябълката, през Дон Кихот и Санчо Панса, през митологията и историята на народите до наболелите проблеми на съвременното общество. Впечатлява и богатството от техники. Преобладават традиционните, но осезателно се долавя една силна тенденция към компютърна намеса в технологията на повечето жанрове.

Не липсват и необичайни прийоми на работа като този на японеца Тадахико Огава. Той се е осмелил да изобрази Леонардовата „Джоконда” с помощта на филийки хляб,  препечени във фурната до различна степен. Обагрените в различни нюанси на бежово-кафявата гама филийки авторът е подредил като пъзел, пресовал ги е и е направил вкусно фотокопие на известната „Джоконда”. Поуката от тази „японска му работа” е, че с добро настроение и хумор може да се подходи не само към сюжета, а и към техниката на творбата. 

Трудно е да се определи днес левовата равностойност на колекцията от дарени творби във фонда „Хумор на народите”. За музея, за Габрово и за България те са неоценимо богатство.

Домът на хумора и сатирата уважава своите дарители, приема щедрите им жестове като приятелско послание и като знак на признание за усърдната си дейност в популяризиране на хумористичното изкуство. 35-та годишнина на габровската Весела къща е отличен повод да се покажат пред широката публика ценните дарения на известни художници от цял свят, оставили усмивките си и част от сърцата си в Габрово.

Автор:
Стефка Боева
Публикация:
20.02.2007 г. 08:49
Посетено:
1060
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3513-dareno-s-lyubov-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo