Изложби

"Красиво оцелели" – изложба на Ралица Савова и Адриана Добрева в Арт Галерия "Папийон"

Изложба живопис и скулптура, 21 юли – 10 август 2022

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon
представя

Ралица Савова - живопис

Адриана Добрева - скулптура

„Красиво оцелели“ / "BEAUTIFUL SURVIVORS"

изложба живопис и скулптура

от 21 юли до 10 август 2022

 Всеки разказ не е добър в това, че съответства на действителността, а в това, че помага да погледнеш на света с други очи и да зарежда с енергия.“ 
Паскал Брюкнер

Арт Галерия "Папийон" с удоволствие представя от 21 юли до 10 август 2022 г. в съвместна експозиция в пространството на галерията последните творби на две авторки, изразяващи се въздействащо в два различни жанра – живопис и скулптура  и ги събира за пръв път в съвместна изложба. 

Своеобразният калейдоскоп от фигуралните живописни композиции на Ралица Савова и каменните скулптури на Адриана Добрева е обединен от темата „Красиво оцелели“ и разказва за личните преживявания, които ни правят по-силни и по-устойчиви, за нещата, които ни променят. Въпросите, които засягат и двете авторки са общочовешки и ако Ралица ги разказва пъстро, увлекателно приказно, в свои стилизирани образи, то Адриана ги оформя с лаконичният бял цвят на камъка, но и при двете общият елемент е заобленият начин на израз, плавността на линията и закодираните, недиректни послания. На пръв поглед различни в начина на трансформация на преживяното и на състоянията, през които преминава всяка от тях, но откриваме прилика между двете в категоричността в борбата на всяка една не само в изграждането на своите образи, но и в провокацията във всеки зрител да потърси в себе си своята вътрешна сила и желание за свобода. Като една лирично-повествователна, нежна революция на творческия потенциал на емоционалната и креативна природа на всяка от тях вълнува и провокира към мисъл и действие.

Краткото отсъствие на Ралица Савова от живописния израз на платното, преминал междувременно в други средства на израз на артистичната ѝ същност, предизвиква възторжена изненада в почитателите ѝ от смелите, сложно сюжетно поставени картини. Героите ѝ са стилизирани образи, изведени често до силует и знак. Фигурите ѝ са плътно изградени в пастелни, хармонично балансирани цветове и декоративни елементи, в доминиращо меланхолично състояние и същевременно със заявени желания за себе утвърждаване. Приказно разказаните ѝ истории са привидно ясно разбираеми и грабват леко вниманието на зрителя, но с вглеждането откриваме многопластовия символен начин на кодиране на информацията. Всяко едно платно предизвиква интелекта на зрителя да анализира детайлно сюжетната линия и показва дълбочина на мисълта на авторката и сложната ѝ емоционалност. Историите ѝ са лични, но достатъчно общочовешки, за да може всеки да припознае себе си в много от житейските събития, през които преминаваме. Алегоричното представяне на човешки качества в животински образи предизвикват естествената човешка реакция от преценката кои сме ние, искаме ли свободата си и дали я отстояваме, как се борим със страховете си и дали сме ги преодолели. Имената на творбите засилват приказния подход за разказване на важните възгледи и изводи, които предизвикват.

Ралица Савова споделя част от своите разсъждения, провокирали сюжетите на живописните ѝ платна - „Как възприемаме белезите, които се натрупват в съзнанието ни? Белезите от всичко, което минава през нас – от радостните сълзи, от тихата болка, от яростната безпомощност, от кратката еуфория, от необратими раздели или невъзможни желания. От красиви срещи или загубени любови. Как променят способността ни да бъдем щастливи? Как влияят на чувствата, на желанията, на стремежа ни за свобода? Просто носител на информация, която не може да бъде изтрита или уникални украшения? Непроменима даденост ли са белезите ни или имаме избор как да ги носим, за да ни „стоят добре“? Какво ни дават - слабост или сила? Мрак или светлина? Искаме да ги забравим или ревностно ги пазим, за да ни напомнят,  че сме тук, достатъчно силни, за да продължим. Че сме красиво оцелели.

Адриана Добрева е известна както със скулптурната си работа и борбата на крехката ѝ фигура с твърдостта на камъка, но и с дългогодишната си творческа дейност като сценограф на Варненския Куклен Театър. Авторката е отдадена безрезервно към изкуството и с лекота изразява лиричната си природа с дълбаенето, заоблянето и извеждането на образ с минималистичен изказ. С всяка фигура успява да създаде едно ново пространство, изпълнено с тишина и вглъбяване в тайнствената страна на живота. Място, където тя намира покой и сили, за да сътвори едни нейни „Сизифи“ - същества с обобщен силует, с тайнствени усмивки, притворени очи, излъчващи вътрешна вглъбеност и наслада. Творбите ѝ „Унес“, „Сизиф“, „Лунни посланици“ ни приканват да почувстваме красивото в света. Комбинирайки различни видове камък в композициите си, както и събирането в едно камък с дърво и метал създават усещане за движение, топлина и светлина. Фината обработка на образите, добавянето на цветни акценти ни водят към едно живописно възприятие на пластиката и създават поетично усещане.

Експозицията може да бъде видяна от 21 юли до 10 август 2022 г. както в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, така и онлайн в сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ БИОГРАФИЧНИ ДАННИ

Ралица Савова е родена в гр. Варна през 1971 г. Работи в областта на живописта и рисунката. В последните години е отдадена на дизайн, рекламен дизайн, илюстрации на книги. Завършва Художествена гимназия "Дечко Узунов" в гр. Казанлък. Настоящата ѝ изложба е единадесета за художничката. Нейни картини са притежание на много колекционери в България, Германия, Русия и др.

Адриана Добрева е родена в Асеновград. Дипломира се във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Специалност „Художник – моден дизайн”. Завършва магистратура във Великотърновски университет, специалност „Скулптура”. Развива се професионално като дизайнер костюми, сценограф, скулптор. Участва в множество скулптурни симпозиуми. Тя е дългогодишен художник и сценограф към Държавен куклен театър – Варна.

Взима участие във всички изложби „Свети Лука“ в Градска художествена галерия – Варна и Галерия „Графит“.

. 2018 г. – Номинация за скулптура от Алианц в изложбата в Градска художествена галерия – Добрич
. 2019 г. – Участие в изложбата на Алианц в галерия „Шипка 6“ в гр. София
. 2020, 2021 г. – изложби в Арт център Несебър
. 2021 г. – Награда за скулптура от изложбата „Свети Лука“ в Градска художествена галерия – Варна.

 

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
19.07.2022 г. 10:03
Посетено:
884
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35100-krasivo-otseleli-izlozhba-na-ralitsa-savova-i-adriana-dobreva-v-art-galeriya-papiyon