Изложби

Арт галерия Le Papillon представя Селма Тодорова

Изложба акварел, 13 - 20 юли 2022 г.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon

представя

Селма Тодорова/ Selma Todorova

„АКВАрел“

изложба акварел  – юбилейно представяне

13.07.2022 г. – 20.07.2022 г

„Природата много ме вдъхновява и хората много ме вдъхновяват и обикновено по отделно ме вдъхновяват. Човекът той самият си е цяла вселена и достатъчно ми е интересен дори сам по себе си като портрет, но композицията също е едно голямо предизвикателство" .                                                 Селма Тодорова

 

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да представи в едноседмича изложба част от творчеството на талантливата Селма Тодорова, добре позната сред артистичните среди както с живописните си платна, така и с нежните пейзажи и въздействащи портрети, изпълнени в акварелна техника. Изложбата е част от съпътстващата програма на Международно Триенале на Акварела – гр. Варна и освен селектираните за експозицията творби включва и провеждането на майсторски клас акварел, направление „Портрет“ с лектор Селма Тодорова.

От 13 до 20 юли 2022 г. в пространството на галерията на ул. "Драгоман" 12 ще бъдат показани „запечатани кътчета емоция“, обединени в тази експозиция в лаконичното и съвсем естествено заглавие „АКВАрел“. Майстор на пейзажа и портрета, Селма има “любовно преклонение пред акварела - трудна, капризна и неуловима техника, която изисква пълно самоотдаване и контрол на таланта”.

Акварелните творби на авторката са разпознаваеми с често използваната техника от нея „мокро в мокро“. Спокойните и умерени багри преливат в един пълен с живот облик и оставят усещането за нежност, лиричност, лекота и безвремие. Простора в сюжета и пастелните тонове препращат съзнанието на зрителя далеч и високо над ежедневният ни битовизъм. Светлината е основен формо и цветообразуващ похват и е водещото начало в изграждането на поетичните ѝ пейзажи. Почитателите на нежната изразност и плавната игра на тонове и полутонове могат да се насладят на умелата ѝ уверена четка, на силното въздействие, постигнато по деликатен и ненатрапчив начин във всеки пейзаж. А те - пейзажите на Селма, независимо от природната гледка, която ни разкриват са обединени от усещането за спокойствие, безвремие и пълна хармония. Лишени от човешко присъствие, дори обикновените изгледи към плаж, река, поле или драматични облаци имат магическо въздействие и изпълват сетивата.

Заповядайте на откриването на изложбата на 13.07.2022 г., сряда, от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. "Драгоман" 12 за една приятна среща със Селма Тодорова и нейните прекрасни акварелни хармонии-пейзажи!

Експозицията може да бъде видяна от 13 до 20 юли 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ СЕЛМА ТОДОРОВА

Селма Тодорова е родена на 7 ноември 1962 г. в София. Завършила е НХГ “Академик Илия Петров” през 1981 г. От 1983 до 1989 г. учи в НХА “Николай Павлович”. Завършва през 1989 г. специалност “Плакат” в класа на проф. Иван Газдов. Член е на Съюза на българските художници.

Художествените ѝ търсения са в изключително широк спектър: икона, илюстрация, оформление на книгата, дизайн на облекло, графичен дизайн, портрет, пейзаж, голо тяло, композиция. Рисува както акварел, така и маслена живопис, и представя над 50 свои самостоятелни изложби в България и чужбина.

Участва в редица телевизионни предавания, общи изложби, арт симпозиуми и форуми в България, Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Италия, Испания, Индия, Пакистан, Китай, Индонезия, Корея, Тайван, Мароко, ЮАР, Турция, САЩ. Организатор на международни пленери в Индия и България. Преподава рисуване и живопис. Носител на множество национални и международни награди за акварел, маслена живопис, дизайн на облекло и цялостно творчество. Жури на международни конкурси. Член на СБХ и AIAP.

Селма Тодорова е лидер на България за Fabriano in Acqarello, председател на фондация IWS - България (клон на IWS), куратор на Международно триенале на акварела - Варна, 2016,2019,2022 и Международен младежки фестивал на акварела –Пловдив, 2019, 2022.

Избрани самостоятелни изложби:

. 2019 - Арт галерия „Сигна“, Пловдив
. 2018 - „Алегория и спонтанност”, Градска Художествена Галерия – Благоевград
. 2017 - "С нежност", галерия Абсент, гр. София
. 2014 - “Светлина vs сянка”, съвместно с Луиджи Пеназа в Галерия “Средец”  под патронажа на Община Тренто със съдействието на Министерство на Културата.
. 2014 - “Реинкарнации”, в галерия “Владимир Димитров-Майстора, Кюстендил.
. 2014 - “Светлина vs сянка”, изложба съвместно с Луиджи Пеназа в Градска галерия в Тренто, Италия, под патронажа на Община Тренто.
. 2014 – „Четири елемента“, Арт Галерия Папийон, гр. Варна
. 2013 - „Завръщане в Обетованата земя пет години по-късно отново в София”, самостоятелна изложба в Галерия – музей „Класика”.
. 2013 - Самостоятелна изложба живопис в галерия „Жорж Папазов” в Пловдив.
. 2012 - Танц”, самост. изложба живопис в Артцентър ”Форум”.
. 2012 - „Движение и покой”, изложба живопис в Артцентър ”Форум”.
. 2012 - „Шепотът на светлината”, изложба акварел в галерия "Шипка" 6.
. 2008 - „Душата на неживата природа”,  изложба в галерия „Средец”.
. 2008 - „Завръщане в Обетованата земя”, изложба в гал. „Академия”, под патронажа на Посолството на Израел - 60 г. Израел.
. 2003 - “Очарованието на Новия свят”, изложба под патронажа на посолството на САЩ, 100 г. българо - американски дипломатически отношения, галерия “Витоша”.
. 2001 - “Свети места в България”, самостоятелна изложба под патронажа на Вселенския патриарх, галерия „Витоша”.

Избрани общи и колективни изложби:

. 2010 - Участие в изложба „Алианц България 2010”, гал. Шипка 6
. 2008 - Изложба в галерия „Академия” от международен пленер посветен на 130 г. от Освобождението на България от турско иго.
. 2007 - изложба в център ”Раши”, Париж.
. 2007 - изложба „Толерантност и изкуство”, галерия „Средец”
. 2006 - изложба на 20 юбилеен международен пленер „Св. Йоаким Осоговски”, Македония.
. 2005 и 2006 - изложба на селектирани творби от ІІ и ІІІ национални конкурси ” Галерия TODOROFF”, зала „България”.
. 2004 - изложби в Охрид и Скопие по случай 20-годишнината на международен пленер „Дебрца”, Македония.
. 2002 -изложба на Х юбилеен международен пленер “Св. Лука” в галерия “Вл. Д. Майстора”, Кюстендил.

Произведенията на Селма Тодорова са собственост на редица институции, като Министерство на културата, Народно събрание, Община Сливен, СБХ, градски художествени галерии, посолства и участват в частни колекции в България, Италия, Гърция, САЩ, Канада, Израел, Франция, Белгия, Германия, Македония, Сърбия, Русия и др. Нейни портрети на исторически личности се намират в галерии, тържествени зали и представителни офиси из страната.

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
11.07.2022 г. 10:50
Посетено:
658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35061-art-galeriya-le-papillon-predstavya-selma-todorova