Изложби

“Механиста: 8 портрета на киборги” – изложба на Боряна Росса

8 юли  – 7 август 2022, Национална галерия / Квадрат 500

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия

представя

Боряна Росса

Механиста: 8 портрета на киборги

8 юли  – 7 август 2022

Вернисаж на 8 юли, петък, от 18.00 до 20.00 часа
Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1


Боряна Росса е сред най-колоритните фигури в съвременното изкуство от края на 1990-те и до днес. В основата на концепцията, която тя следва в самостоятелната си изложба в Квадрат 500, е заложено схващането, че технологиите са средство за освобождение, а не за война. 

“Механиста: 8 портрета на киборги” е кибер-феминистки манифест, представящ идеята за Аз-а, заедно с всички негови идентичностни характеристики като пол, раса, вид, етнос, националност и класова принадлежност като хибридно и пластично понятие, обусловено от нашето постоянно променящо се взаимоотношение с обкръжаващата среда, животните, машините. Не сме изолиран, единичен Аз, а комплексни, синкретични същества. Ние сме в симбиоза с микробите, които живеят в нас, зависими сме от телефоните и компютрите си, някои от нас живеят с изкуствени животоспасяващи електронни импланти. Обкръжаващата среда, включително и тази, която сме създали, може да ни отмъсти за нашите злодейства или просто да не издържи на безцеремонната наглост, с която я третираме като наш слуга.

Портретите на киборги са вдъхновени от исторически и съвременни полу-документални и полу-фантастични образи, съпроводени от манифестни текстове от древността до днес. Подбрaните изображения ясно показват, че идеите за хибридността между хората и технологиите не са нови, независимо от това, че активното им обговаряне в съвременен вид е от преди век. Феминисткият поглед към тази връзка изисква технологиите да са средство за освобождение и критикува използването им за реализация на изконното желание на човека да доминира, управлява и убива себе си и всичко останало.

* * *

За допълнителна информация:

Мартина Йорданова, куратор на изложбата
Национална галерия
martina.yordanova@icloud.com

 

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
08.07.2022 г. 11:27
Етикети:
Посетено:
688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35040-mehanista-8-portreta-na-kiborgi-izlozhba-na-boryana-rossa