Изложби

Момчил Мирчев. Изложба скулптура

21.06.2022 - 09.07.2022 | СБХ, Шипка 6, 1 C

 

Момчил Мирчев. Изложба скулптура

В поредната си самостоятелна изложба Момчил Мирчев представя нова линия от скулптури, около двадесет на брой, които са създадени през последните три години.

Момчил Мирчев е скулптор с доказан стил на изразяване. В синхрон с цялата изложба, творбите му въплъщават усещане за добре подбрана тематична среда, която потапя зрителя в сюрреалност от образи и силуети на тотеми. Изразените в скулптурните форми символи са акцентът в изложбата; те показват изведените идеи, които са в основата на цялостната концепция.

Ето какво казва проф. Чавдар Попов за предстоящата изложба:

„ (…) Без да бъдат обединени от конкретно мото или пък създадени по случай някакво определено събитие, пластиките на автора свидетелстват за убедително постигнато стилово единство, базирано на органичната връзка между избистрения пластичен мироглед (общия знаменател) и грижата за индивидуализацията на всяка една творба поотделно. Несъмнено произведенията представляват следващата крачка в развитието и задълбочаването на най-важните насоки и тенденции, характерни за скулптора. (…)

 

За автора

Момчил Мирчев работи в сферата на скулптурата, в монументалната, както и в малката пластика, използвайки богатството от различни материали като бронз, камък, дърво, керамика, инокс и др.

Роден е през 1979 в София. Завършва Националната художествена академия (НХА), специалност „Скулптура“; доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Член на СБХ от 2007. Член на управителния съвет на СБХ.

От 2020 е ръководител  катедра „Керамика и Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА, София.

Скулптурни композиции и пластики на автора се намират в обществени паркове в София и страната. Авторът се изявява със самостоятелни и международни изложби и е активен участник в национални, симпозиуми и конкурси. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Германия, Швеция, Англия, Франция, Испания, Гърция, Италия, Турция, Норвегия, САЩ.

 

 За актуално информация и снимки от изложбата следете публикацията за нея в нашия уебсайт:  https://bit.ly/3O3bCyW

 

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
01.07.2022 г. 17:35
Посетено:
739
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35011-momchil-mirchev-izlozhba-skulptura