Изложби

Нова изложба „Птиците – образи от съкровищницата на Национален етнографски музей“ в бившия Княжески дворец

В експозицията са представени разнообразни по своя характер предмети от ежедневието на нашите деди, обединени от общия им интерес към птиците

 

 Нова изложба „Птиците – образи от съкровищницата на Национален етнографски музей“ се открива в бившия Княжески дворец

От 23 юни до 31 август 2022 г. изложбата „Птиците – образи от съкровищницата на Национален етнографски музей“ представя част от експонатите на музея, съпроводени с любопитни разкази за символиката на птицата в различни култури и цивилизации. Куратор на експозицията е гл. ас. д-р Ангел Ангелов.

Птиците са постоянен спътник на човека още от зората на времето. Тяхната красота, изящност и свобода са вдъхновявали художници и скулптури, поети и писатели, теолози и мислители през целия път на човешката история. Настоящата експозиция е реверанс към този символ, поднесен през погледа на Възрожденското изкуството. В нея са представени разнообразни по своя характер предмети от ежедневието на нашите деди, обединени от общия им интерес към птиците и апотропейната символика скрита зад образите им. Красотата и изяществото на народното творчество се съчетава с утилитарните функции на предметите, изграждайки изящна симбиоза между изкуство и прагматизъм.

Сред експонатите в изложбата, посетителите на Националния етнографски музей ще открият различните начини за представяне на птицата в бижута, предмети от бита, шевици, рисунки и скици. До част от изложените предмети са поставени и техните музейни паспорти, от които научаваме повече както за произхода, така и за употребата им. Върху плаката е представена малко позната в съвремието вещ – свещогасител във формата на паун. Различни наративи допълват съдържанието на изложбата, илюстрирайки разказа за птицата в словесната традиция на народите от древността до днес.

 

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
24.06.2022 г. 14:15
Етикети:
изложбаНационален етнографски музейИЕФЕМ - БАН
„Птиците – образи от съкровищницата на Национален етнографски музей“
Посетено:
723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34989-nova-izlozhba-ptitsite-obrazi-ot-sakrovishtnitsata-na-natsionalen-etnografski-muzey-v-bivshiya-knyazheski-dvorets