Изложби

"Моите пътища" - изложба на Дора Кънчева в Галерия "Дечко Узунов"

Част от програма „Поколения“

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Дечко Узунов"
представя

Дора Кънчева

"Моите пътища"

Програма „Поколения“

Юни – октомври 2022

Откриване: 21 юни, вторник, 18:00 ч.

 

Програма „Поколения“ представя ученици на Дечко Узунов. Утвърдени художници, някои от които вече са приключили своя творчески и житейски път. За тях разказът остава само през погледа на историците на изкуството, през техните творби, архиви и спомени.

Художничката Дора Кънчева (1926–2013) е една от видните ученици на големия творец. Важен спомен за това каква е тя като личност и автор пази изкуствоведът проф. Марин Добрев, който споделя: „Всеки ден, в който стоеше с четка пред статива, за нея бе празник. Живописта ѝ провокира със звучната си цветност и експресивност, с излъчващото се удоволствие от творението, с младежката си откровеност и мъдростта на посланията. Обсебилата я страст към живописта определяше нейните пътища към природата, към изкуството и към живота. (…) Рисуваше, докато ръката ѝ можеше да държи четка. Една от последните си картини тя нарече „Легенда за живата вода“. Това заглавие е своеобразна метафора за същинското ѝ присъствие в изкуството“.

Завършила образование си в началото на 50-те години на ХХ в., Дора Кънчева излиза от Художествената академия в София, обогатена от уроците на Дечко Узунов. Уроци, които не само спомагат развитието ѝ в изкуството, но ѝ дават възможност да върви уверено по пътя на живота. Повече от петдесет години тя ще рисува неуморно. Намирайки вдъхновение в архитектурата и улиците на големи и малки градове, както и в скътаните в планината подбалкански села. Често изобразява стари църкви, манастири, рибарски хижи, морето с плаващите или закотвени лодки, цъфналите през пролетта дървета и др. Творби на авторката са притежание на почти всички държавни галерии у нас, както и на множество частни колекционери по цял свят.

В експозицията „Дора Кънчева. Моите пътища“ са показани избрани пейзажи, представящи творчеството на авторката и нейното неуморно движение в търсене на сюжети. Водещото в платната е изобразеното място. Пристанища, пазари („Пейзаж – Созопол, „Варна – пазара“), някое друго кътче на София, Мелник, Казанлък, Гоце Делчев или с. Шишковци ни показват само една малка част от местата, които художничката е посетила. А смесицата от цветове и форми върху художествената повърхност ни предават и емоциите на Дора Кънчева, които „продължават да трептят“ и през времето.

 

Изложбата „Дора Кънчева. Моите пътища“ е съвместен проект на Художествена галерия „Дечко Узунов“ – филиал на Софийска градска художествена галерия, и Художествена галерия – Стара Загора, с подкрепата на Художествена галерия – Казанлък и Регионален исторически музей – София.

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
21.06.2022 г. 12:32
Етикети:
Посетено:
720
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34959-moite-patishta-izlozhba-na-dora-kancheva-v-galeriya-dechko-uzunov