Изложби

"Спонтанни връзки между несвързани явления" - изложба на носителите на наградата БАЗА 2008-2021

23 юни - 30 юли 2022, Галерия "Структура"

"Спонтанни връзки между несвързани явления" - изложба на носителите на наградата БАЗА 2008-2021

 

◊ 14+1 ГОДИНИ НАГРАДА БАЗА

Галерия "Структура"
представя

"Спонтанни връзки между несвързани явления"

Изложба на носителите на наградата БАЗА 2008-2021

Рада Букова (съвместно с Лазар Лютаков), Самуил Стоянов, Антон Терзиев, Викенти Комитски, Леда Екимова, Кирил Кузманов, Зоран Георгиев, Александра Чаушова, Димитър Шопов, Мартина Вачева, Мартин Пенев, Вълко Чобанов, Мария Налбантова, Марта Джурина.

Куратор: Марина Славова

23 юни - 30 юли 2022

Откриване: 23 юни, 18:00 - 20:00

 

Ежегодната награда за млади художници БАЗА отбелязва своята 15-годишнина. Началото на международния проект е поставено през 1990 г. в Чехия от създателката и директорката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 12 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватия, Косово, Сърбия, Унгария, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания, Черна гора и България.
 
Преговорите за включването на България започват през 2007 г. Зад организирането на наградата застава Институтът за съвременно изкуство – София. По-късно към него се присъединява и Фондация „Едмонд Демирджиян". Първото издание на наградата се състои през 2008 г.
 
Изложбата „Спонтанни връзки между несвързани явления" е посветена на 15-годишнината на БАЗА. В нея участват всички 14 носители на наградата от 2008 г. до 2021 г.
 
Експозицията призовава публиката да прекара време с историята на всеки от авторите – отвъд контекста на надпреварата за първото място. След повече от две години на социална изолация, невъзможност за пътуване и обществена несигурност, предизвикани от COVID-пандемията, светът едва успя да си поеме глътка въздух, преди да бъде застигнат от следващата международна криза – трагедията на руската инвазия в Украйна. Обръщането на фокуса обратно към индивидуалното, а не към общото, са основен инструмент в справянето с проблемите на заобикалящия ни свят. Идеята за интимност и споделяне, за съпреживяване на лична история е по-важна от всяка политическа критика или обществен дискурс в това кризисно време. Именно затова изложбата кани публиката да стане част от диалога между отделните творби, да потърси взаимовръзките между тях и да формулира своите собствени въпроси и отговори.
 
Изложбата е придружена от издание, включващо произведения на 14-те художници от различни творчески периоди.
 
Със съдействието на Национален фонд Култура и Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк.

 

 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
23.06.2022 г. 14:22
Етикети:
изложбаГалерия "Структура"
2008-2021
награда за млади художници БАЗА
"Спонтанни връзки между несвързани явления"
Посетено:
698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34943-spontanni-vrazki-mezhdu-nesvarzani-yavleniya-izlozhba-na-nositelite-na-nagradata-baza-2008-2021