Изложби

"Лятно" - изложба на Дора Драгнева в Зона "Нира Арт" във Варна

Изложбата представя най-новите платна на варненската художничка - абстрактна акрилна живопис

 

От 16 до 30 юни 2022 Зона “Нира Арт” представя изложба живопис на варненската художничка Дора Драгнева. След силния си дебют миналата година в галерия “ЮКА”, тя радва ценителите с една добре балансирана колекция от акрилни платна, обединени около темата “Лятно”. В тях се откриват следите от разнообразните търсения на един автор, който е преминал през декоративното, за да достигне до високи нива на абстрактност в своя визуален изказ.

“Избрах темата “Лятно” заради свободата, която ми дава да експериментирам с цветовете. Изкушава ме съчетаването на цветни зони, които провокират у мен усещането за тържество на цвета, за вибриране на нагорещения от летния зной въздух, за докосване до тишината на спокойното море.”

"В платната на Дора Драгнева познавачите ще открият отблясъци от аурата на големите в изкуството на ХХ век" - споделя изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на изложбата. Това са Герхард Рихтер, Джаксън Полък, Марк Ротко, Пиер Солаж, но тези отблясъци са пречупени през нейния персонален маниер.

Създадени с широк жест и категоричност, абстрактните композиции на Дора Драгнева се вписват органично в съвременните интериорни решения със своето овладяно присъствие.

Дора Драгнева изминава дълъг и много любопитен път от строителното инженерство до абстрактната живопис. Ключов момент се оказва срещата ѝ с китайската калиграфия през 1997 г. След рисуването с туш идва увлечението по приложното изкуство. През 1999 г. Дора подрежда изложба от авторски килими уникати в галерия „Артеа“ във Варна. Нейните тъкани са модерен поглед към традиционната геометричност на чипровските и котленските килими. Килимите ѝ се появяват на изложение на приложните изкуства в Пловдив и грабват сърцата на дипломати и колекционери от Европа, в чиито домове са и досега.

Следващ етап от творческото израстване на Дора Драгнева започва през 2015 г., когато тя се потопява в магията на акварела. Изучава техниката на Стивън Кронин и създава изящни пейзажи, които стават част от  колекциите на ценители в България, Германия, Канада.

Преди две години варненката посещава Световното мебелно изложение IMM в Кьолн. Там се случва голямото преобразяване в нейния творчески подход. Вижда абстрактната живопис в нейната най-благоприятна среда - интериора на съвременния дом и тя става нейната нова и голяма любов. Започва да експериментира с различни акрилни техники и така се появяват сегашните ѝ картини, в които търси модерното, нестандартно излъчване. Вдъхновена е от огромните възможности, които предоставя на един художник работата с акрил върху платно. Запалена е по безкрайните вариации на техниките при изливането на боите, в които се усъвършенства, и нейната изложба в Зона “Нира Арт” е доказателство за майсторството, което постига в тях. Винаги отбелязва подкрепата на семейството и приятелите си, които отдадено ѝ помагат да се превърне в успяващ творец.

Картини на варненската авторка са притежание на колекционери от България, Турция и Германия.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 юни 2022 г.  в Зона “Нира Арт” на ул. “Св. Климент” 23 Б във Варна.

_______________

Репродукции: личен архив на Дора Драгнева

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
18.06.2022 г. 15:50
Посетено:
531
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34935-lyatno-izlozhba-na-dora-dragneva-v-zona-nira-art-vav-varna