Изложби

ТаМ Велико Търново представя проф. Красимир Русев в инициативата „1m² изкуство“

В пространството на „1m² изкуство” Красимир Русев ще покаже произведението „Меланхолия“

ТаМ Велико Търново представя проф. Красимир Русев в инициативата „1m² изкуство“

 

◊ ПОКАНА

На 18 юни (събота) от 20:00 ч. Пространство за култура и социални инициативи ТаМ Велико Търново представя творба на Красимир Русев в рамките на инициативата „1m² изкуство“. Това е втората изложба за сезон 2022 г., който тази година се провежда на витрината на ул. "Велчо Джамджията" 16 и е част от Културния календар на Община Велико Търново.

В пространството на „1m² изкуство” Красимир Русев ще покаже произведението „Меланхолия“. Макар и със скулптурен характер творбата представлява сетивно и мигновено преживяване на цветове, образи, емоции, структури и закодирани послания между отделните пластове.

Проф. Красимир Русев е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и член на ръководството на секция „Живопис“ към Съюза на българските художници. Има редица самостоятелни изложби в България и чужбина, а произведенията му са показвани на три континента. Освен като автор, Красимир Русев изразява своя творчески поглед и като куратор. В тази роля заедно с доц. Диана Тотева влиза и в изложбата, посветена на 150-годишния юбилей на Регионалния исторически музей, гр. Велико Търново, чието откриване е на 16 юни в изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Името на Красимир Русев се свързва с изписването на храмове и параклиси в цялата страна, а като част от катедра „Църковни изкуства“ към Православен богословски факултет във ВТУ участва в организацията на Международното биенале на църковните изкуства. Съпътстващо събитие от биеналето е неговият проект „Алегория сакра“, който представя произведения на съвременното изкуство на библейска тематика. На едноименната изложба в галерията на СБХ „Шипка 6“ в края на 2021 г. творби на Станислав Памукчиев, Кокимото и Михаил Михайлов бяха показани редом до икони на Тревненската иконописна школа.

 „1изкуство” е съвместна инициатива на куратора Мартина Йорданова и ТаМ Велико Търново, която за четвърта година представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от 1 кв. м. Вдъхновено от концепцията за „white cube“ (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в нестандартна изложбена среда.

Повече информация във фейсбук събитието: fb.com/events/1241674779991008

###

За организаторите:

Клуб ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития във Велико Търново. Клубът представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели. От 2021 г. ТаМ се премести в сградата, където се е помещавал бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е във Виена и е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Участвала е в организацията на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.

 

 

Автор:
Екип на ТаМ
Публикация:
17.06.2022 г. 14:06
Етикети:
Мартина ЙордановаКрасимир Русев
ТаМ - Велико Търново
„Меланхолия“
„1m? изкуство”
Посетено:
527
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34932-tam-veliko-tarnovo-predstavya-prof-krasimir-rusev-v-initsiativata-1m-izkustvo