Изложби

"Спомен за градове" - първа самостоятелна изложба на Мартина Лапика

22 юни - 15 юли 2022, Галерия "Сердика"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Сердика" ви кани на първата самостоятелна изложба на Мартина Лапика „Спомен за градове“живопис, в периода от 22 юни до 15 юли 2022 г.

Вернисаж на 22 юни от 17:00 до 20:00 часа.

„Спомен за градове“ е концептуална експозиция, която представя по нестандартен начин близо 40 града в България и Европа. В идеята се срещат географската карта и личното впечатление, изразено чрез комбинация от различни цветни петна и линии. Водеща цел на младата авторка Мартина Лапика, за която „Спомен за градове“ е първа самостоятелна изложба, е да постигне автономността на картата от клишето „графична информация“ – навигация или архитектурен чертеж – и да я превърне в източник за създаването на визуален материал с подчертани естетически качества. Оксиморонната игра на докторантката в НХА към катедра Стенопис между мащабното мислене и изяществото на малкия формат обсебва възприятието на зрителя с техника на наслояване на различни цветове, петна и линии.

Богатството и логиката на линиите от конкретните карти служи за композиционна структура на цялата картина, а субективният символизъм като подход отключва техния нов естетически смисъл.

Изчистеното абстрактно въздействие на ярките цветове и живописни петна от акрилните бои и маркери създава настроение у зрителя и вдъхновява неговите асоциации към населеното място, гостоприемно е и за разговор към неговите лични спомени.

Концепцията на изложбата създава своя малка „карта“ в арт пространството на  галерия „Сердика“, в която на платната са градовете: София, Бургас, Белоградчик, Тетевен, Балчик, Несебър, Китен, Приморско, Поморие, Царево, Лозенец, Смолян, Казанлък, Русе, Батак, Мелник, Стрелча, Копривщица, Равда, Созопол, Сопот, Калофер, Благоевград, Велики Преслав, Велико Търново, Самоков, Чепеларе, Пампорово, Боровец, Рибарица, Широка Лъка, Шумен, Пловдив, Гранада, Уеркал - Овера, Познан, Варшава, Нови Сад, Братислава, Милано, Истанбул, Атина и др.

 

Изложбата е реализирана със съдействието на Национален фонд Култура, Програма „Творчески инициативи“ 2022

 

Автор:
Екипът на Галерия Сердика
Публикация:
21.06.2022 г. 16:52
Посетено:
1150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34928-spomen-za-gradove-parva-samostoyatelna-izlozhba-na-martina-lapika