Изложби

„Ангели” - изложба на Николина Богданова Omra

21-27 юни 2022, Ателие "Пластелин" - София

 

„Ангели” - изложба на Николина Богданова Omra

21-27 юни 2022

Откриване на 21 юни от 19 часа, Ателие "Пластелин", ул. "Цар Симеон" 48

Николина Богданова е художник-реставратор по образование, професия, която е ангажирана с детайлното изследване на техники и технологии на рисуване, документиране и опазване. Тези познания и́ дават свободата да експериментира в много техники и жанрове - стенопис, светска и религиозна живопис, приложни изкуства, фотография и  дигитална графика.

Създател е на Ателие "Пластелин", независимо пространство за съвременно и конвенционално изкуство, куратор на изложби в едноименното пространство и поредицата общи изложби за съвременни портрети „Българи Възрожденци”. Редовен участник във всички издания на „Джобен Фестивал”, сценограф на представлението Inferno - Пътуване към Ада на Данте и понякога част от екипа на Борис Делчев.

Тази поредица от изображения на Ангели, е създадена през 2013 г. по един проект, по който Николина Богданова експериментира. Задачата е натоварена с много послания и непознати за повечето хора на Запада ценности, затова имала нужда от техника, която дава простота и яснота на образа. Така се спряла на туш и направила много отпечатъци на разлети случайни петна, затова някои Ангели са в огледалното петно на друг (монотипия). Взимала всеки лист и го въртяла в ръцете си, докато не види ангелския силует. Тогава с бяла темпера изваждала отразените отблясъци на Светлината по тях и давала образ на небесното същество, поканила го в нашият Свят.

Настоящата изложба „Ангели” включва 7 композиции и техните вариации с имплементирани фонове. Преди години направила подобен опит, да създаде дигитална онлайн галерия с колекция от вариации на тези Ангели. Има теми, които не напускат авторите и те се връщат там, където са спрели, докато не изведат всички проблеми от тях и не се получи, както са го видели, когато Идеята е дошла при тях.

Освен визия, поетично вдъхновение съпровождало рисуването. Стиховете обличат идеята в думи и носят Надеждата, че Светлината може да бъде видяна в най-тъмното петно в което се намираш. Илюстрира силата на Молитвата, която човек може да отпрати и как тя събужда Ангела хранител, за да я усили и подкрепи.

"Потърсих в тъмнината Светлината,
в най-тъмните мастилени петна,
и там намерих вятъра от маха,
на Ангелски крила."

*Рисунките на Ангели в принтовете не са съобразени с християнския канон. Това са светски изображения, с поставени художествени проблеми, които предават романтичната представа на автора за духовните му търсения. Дигитализирани са и подготвени за печат върху желана основа: картон, канаваца (платно) и синтетични плоскости.

В изложбата ще бъдат представени принтове на хартиен носител.

Изложбата “Ангели” се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Творчески инициативи”.

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.06.2022 г. 07:38
Етикети:
Посетено:
706
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34919-angeli-izlozhba-na-nikolina-bogdanova-omra