Изложби

Изложба "От сърце" на Силви Велев и ученици

Китайска калиграфия и пейзажна живопис

Изложба "От сърце" на Силви Велев и ученици

 

От 2 до 12 юни галерията на Културен дом „Средец“ представя калиграфска изложба на Силви Велев и негови ученици „От сърце“.

Силви Велев е историк по образование, учител по Тай чи чуан и художник. Роден през 1965 - годината на Змията, получава от своя учител името Уей Си (伟 西) „Белият човек от запада“.

Заниманията си с калиграфия и пейзажна живопис започва самостоятелно, изучавайки китайския живописен трактат “Размисли от градината на синапеното зърно” преди повече от 25 години, успоредно с практикуването на бойни изкуства. Това е втората му изложба, а зад гърба си има си вече и много ученици, уъркшопи и лекции.

Неговите приказни пейзажи в стил Шан–шуей (кит. „планина и вода“), най-разпространеното течение в китайската пейзажна живопис, се раждат именно като практика „тук и сега“. Практика по вътрешно балансиране, целяща да се прояви в изграждането на хармонични природни форми. Докато движението на четката е мислено като аналогично на движението на меча в Тай Чи Чуан.

В изложбата са включени и рисунки на негови ученици,  от 9 до 20-годишна възраст, плод на съвместната им работа, изпълнени със свежест, хумор и детска фантазия.

Представени са и три класически калиграфии, които отправят посланието „нека съзнанието ти е спокойно като вода“ и „каквото е в сърцето, да бъде и в думите ти“.

В рамките на „От сърце“ ще се проведат и:

• Открит урок по китайска калиграфия - 11.06., събота, 16.00 ч.

• Калиграфска демонстрация в големи размери - 12.06., неделя, 17 ч.

Събитията във фейсбук: https://www.facebook.com/events/

И https://www.facebook.com/events/

Автор:
Теодора Тутекова
Публикация:
02.06.2022 г. 12:10
Етикети:
изложбатай чи
Силви Велев
„От сърце“
Шан-шуей
китайска калиграфия
Посетено:
424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34896-izlozhba-ot-sartse-na-silvi-velev-i-uchenitsi