Изложби

一期一会 Всяка среща, неповторима възможност - пърформанс източна калиграфия и работилница

В рамките на Чаен фестивал 2022

一期一会 Всяка среща, неповторима възможност - пърформанс източна калиграфия и работилница
 
 
◊ ПОКАНА
 
Пърформанс и работилница японска калиграфия и рисуване с източен туш!
 
Елате на срещата на 25 юни, събота, от 16.30 часа! Като част от FesTEAval 2022 в Музей на земята и хората, ще ви запознаем с някои техники на туша и в дзен дух, ще прекрачим отвъд правилата! Ще рисуваме в голям формат!
 
След кратко въведение и след края на пърформанса, ще имате възможност да опитате работа с източна четка!
 
Ichigo Ichie е дзен мисъл и един от най-често окачваните калиграфски свитъци за японска чайна церемония в токонома – малко светилище, мини галерия за изкуство. Смисълът на „всяка среща – неповторима възможност“ изразява чувството на взаимно уважение и приемане между домакина и гостите, независимо от отношенията между тях извън стаята за чай. Важна е искреността на желанието за споделеност, която носи мир в душите и на приятели, и на съперници!
 
Източният туш, заедно с въглена, са сред най-древните познати средства в рисуването, което далеч не ги прави най-лесни! Техните възможности са необятни – от реалистична рисунка до абстрактно изкуство!
 
В пърформанс „Ichigo Ichie” залагаме на спонтанността, с която изкуството на туша на Далечния Изток се слави, но този изблик на спонтанност изисква години на отдаденост и практика!
 
Участници:

Николай Пенчев - журналист, автор на поредица средновековни криминални романи „Старобългарски загадки, както и на детски книжки в рими за приключенията на страхливия вълк Гошо. Тренира кендо, в което има първи дан и пише хайку (член на Български хайку съюз). Рисува с източна четка от години като неразделна част от житейския си път и призвание. Има една самостоятелна изложба и участия в общи изложби на БХС.
 
Венелина Петкова - поетеса, член на БХС и един от основателите на хайку кръг „Шукан“. Има публикации в чуждестранни и в български медии и издания. През 2021 излиза дебютната ѝ книга с 50 авторски рисунки с туш, калиграфия, хайку и хайбун „Бели Петна“, изд. „Ерго“. Практикува японска калиграфия и суми-е от години, първо с помощта на художника Силви Велев, България, а от три години със Сенсей Имаи, Япония.
 
FesTeaval 2022 (изложение за чай):
 
Събитието във фейсбук:
 
 
 
Автор:
Венелина Петкова
Публикация:
09.06.2022 г. 23:10
Етикети:
Японияпърформансизточна калиграфия
Чаен фестивал 2022
дзен изкуство
работилница рисуване
Посетено:
793
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34890-vsyaka-sreshta-nepovtorima-vazmozhnost-parformans-iztochna-kaligrafiya-i-rabotilnitsa