Изложби

Колекция живопис - пленери 2003-2006

Картини от сърцето на Балкана

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Колекция живопис Йордан Лечков – пленери 2003-2006” в зала „Сирак Скитник” - Сливен

Ценителите на изобразителното изкуство се насладиха на художествените творби от поредица пленери, организирани в Сливенския край през периода 2003-2006 година. Колекцията е притежание на Йордан Лечков и съпругата му Светлана Лечкова - спомоществователи на провежданите в продължение на пет години „работилници” тук. В нея са включени платна, изработени в творческата атмосфера на инициираните от Дружеството на художниците - Сливен, пленери: „Караджейката 2003”, „Ичера 2004”, „Сливен 2005” и „Ичера 2005”, „Карандила 2006”. В тяхната работа са участвали през годините видни български творци от столицата и различни кътчета на България, което придава, с естетическите внушения и резултати, национални измерения на проявата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Колекция живопис Йордан Лечков – пленери 2003-2006” е разположена в обновените пространства (в два етажа) на зала „Сирак Скитник” в Сливен. Тя бе открита от директора на Художествената галерия „Димитър Добрович” в Сливен, Светослав Милев, и представена от изкуствоведката Г. Аврамова, която говори за особеностите на художествения процес на пленерите.

Почти едномесечното - при всеки пленер, присъствие на художниците в сърцето на Балкана е родило картини, в които греят с багрите и хубостта си емблематичните местности „Халката”, „Карандила”, „Агликина поляна” и др., а караджейките и старите сливенски, жеравненски и ичеренски къщи - самобитни в архитектурата и излъчването на стрехите и дворовете си, с гераните и надвисналите лозници, внушават възхита и носталгична болка по отминалото време на сговор и доверие между човеците... Творбите разкриват със средствата на четката народопсихологията, характера и бита на хората от този край. Тези теми са в картините на Силви Басева, Христо Тодоров, Димитър Кавръков, Светла Стоянова, Галина Янкова, Мария Захариева... Всички участници са изявили своето органично и творческо отношение към „натурата”, в чието лоно са намирали години наред творческите си вдъхновения и инвенции...

Г. Аврамова подчерта стиловите направления и отлики на изложбата – с открояване търсенията главно на сливенските живописци: Димитрина Дойчинова, Веселин Дамянов – Вес, Даниела Ненчева - председател на сливенското дружество и организатор на изложбата, Красимир Добрев, Изабела Банкова и др. Зрителите се спират пред картините на творци с принос в националната художествена култура като Буян Филчев, Андрей Даниел, Веселин Дамянов, Борис Желев, Тома Трифоновски, Йордан Парушев, Тодор Терзиев и Петър Кайраков, Анна Подекова и др. В сбирката са включени творби и на фотограф-художниците Зафер Галибов и Олег Гочев - впечатлява техниката им, както и философските внушения в „работите” на Пилар Акуаду, Филип Рилон и др.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.02.2007 г. 14:40
Посетено:
555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3488-kolektsiya-zhivopis-pleneri-2003-2006