Изложби

25. Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Националния природонаучен музей при БАН

Изложба карикатури на тема "Икономия на средствата", 1-23 юни 2022, Зала Левентис

 

25. Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Националния природонаучен музей при БАН

От 1 до 23 юни 2022 Националният природонаучен музей при БАН ще бъде домакин на първата спирка от турнето на пътуващата изложба Карикатури на тема Икономия на средствата.

Откриване: 1 юни, сряда, 18:00 часа, зала Левентис, НПМ-БАН

Специален гост на откриването ще бъде носителят на Голямата награда за карикатура Златен Езоп, Ивайло Цветков.

 

През 2022 Музеят на хумора и сатирата в Габрово навършва заветните 50 години. Тази златна годишнина съвпада с 25-тото издание на Габровското биенале, един от най-мащабните международни форуми за изкуство в България. Тази година то може да се похвали с цели три изложби с участието на над сто артисти от цял свят. Темата е Икономия на средствата, актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от икономисване, запазване и грижа за ресурсите в световен мащаб.

В тази изложба е представена малка част от творбите, селектирани от международно жури в раздел Карикатура, които ще бъдат повод за усмивки, но и със сигурност ще дадат храна за размисъл.

Националният природонаучен музей при БАН е първата спирка на тази пътуваща изложба. Можете да я разгледате в зала Левентис от 1 до 23 юни 2022 година. В нея посетителите ще могат да видят произведенията на носителя на Голямата награда за карикатура Златен Езоп, Ивайло Цветков от България и на Олекси Кустовски от Украйна, носител на Награда за карикатура.

Трите изложби от 25-тото Габровското биенале – журираните селекции Карикатура и Съвременно изкуство, както и кураторската изложба Тренинг за чувствителност, могат да бъдат разгледани в Музея на хумора и сатирата до 30 септември.

Освен творби на автори от цял свят, в периода 20 май – 30 септември Биеналето представя богата паралелната програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопи и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, биеналето включва изложби и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода,  Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк Централен Балкан.

 

Програмата можете да следите на:

biennial.humorhouse.bg/bg
facebook.com/GabrovoBiennial/
facebook.com/humorhouse.bg/

 

Партньори на програмата са водещи еко организации в страната: Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Българска фондация Биоразнообразие, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Национален природонаучен музей при БАН - София, Природонаучен музей – Черни Осъм, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово.

 

Биеналето се организира от Музея на хумора и сатирата с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата.

Събитието във ФБ: https://fb.me/e/1vjgZH3DF

 

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
30.05.2022 г. 14:21
Посетено:
791
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34815-25-gabrovsko-bienale-na-humora-i-satirata-gostuva-na-natsionalniya-prirodonauchen-muzey-pri-ban