Изложби

Изложба "Never Roberta": Текла Алексиева и Искра Благоева

01-25 юни 2022, Галерия ONE+

Изложба "Never Roberta": Текла Алексиева и Искра Благоева

 

◊ ПОКАНА

Галерия ONE+ представя

NEVER ROBERTA

Текла Алексиева
Искра Благоева

Изложба живопис

01.06. - 25.06.2022 

Откриване: 01.06., 18:00 ч.

 

Изложбата NEVER ROBERTA представя две художнички – Текла Алексиева и Искра Благоева. Всяка една от тях принадлежи на различно поколение, възрастовата разлика между двете не е малка, познати са на различен тип аудитория, работили са в различен социо-културен контекст. Текла Алексиева е известна преди всичко с илюстрациите си за корици на поредицата научнофантастична литература "Галактика". Искра Благоева е особено популярна сред по-младата публика и е художник с ярко присъствие в българското съвременно изкуство. Срещата между живописта на двете е среща на две различни поколения, на две епохи. Но това не е случайна среща. Мрежа от невидими нишки свързва творчеството на двете авторки, сближава техния художествен език.

На пръв поглед обединяващо е отношението и на двете към действителността и пресъздаването на тази действителност в произведенията. Един приковаващ вниманието реализъм присъства ясно в живописта и на двете. Той има различни измерения. Понякога е само въпрос на обемно-пластично изграждане. Друг път става дума за неочаквани елементи от ежедневието и заобикалящия ни свят, грижливо подбрани, композирани и пресъздадени с огромно внимание към детайла.

Съчетаването на живописта на двете авторки в една изложба дава възможност за интересни съпоставки, разкрива общи посоки. Именно в съпоставката изкуството на Искра изпъква толкова класицизиращо, а това на Текла звучи толкова съвременно. Очертават се теми и образи вълнували и двете: автопортретът, фаталната жена, котката, ежедневието... Изложбата включва творби, създадени по различен повод, творби, зад всяка една от които стои отделна история. Някои от произведенията са напълно непознати, други са участвали в множество изложби. Една картина, а именно „Юдит", Искра Благоева рисува специално за настоящия проект. Това произведение събира в себе си най-доброто от стила на художничката, очертава широкия периметър от теми, които я интересуват – представата за собствения образ, библейските референции, насилието, доминацията, ролите в обществото и интериора в стил „Нова предметност". Тази „Нова предметност" се появява отчетливо и в творчеството на Текла Алексиева. Произведенията „Рейс" (1989) е създадено на прехода при смяната на два обществено-политически строя, маркира промени, настъпващи в живота и, погледната днес, след около 30 години от създаването, тази творба продължава да вълнува със съвременното звучене на своя художествен език, припомня, че всичко ново е добре забравено старо.

Стилът и на двете авторки, всяка една от тях с изявена индивидуалност, прелива в изложбата от фотореализъм при представянето на ежедневието, събрано на една задна седалка в творбата на Текла, към една трансцеденталност в студената карнация на фигурите при Искра. Вярвам, че съпоставката между художници от различни поколения и представянето им в обща изложба дава посока за интересни размишления. Настоящият проект напомня, че махалото на стремежа за пресъздаване на действителността равномерно се люлее, отмервайки преходи и поколения.

д-р Любен Домозетски, куратор

 

Автор: Галерия ONE+
31.05.2022 г. 12:44
Посетено: 475
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34802-izlozhba-never-roberta-tekla-aleksieva-i-iskra-blagoeva