Изложби

Ели Станчева и нейните "Отражения" гостуват в галерия "Възраждане"

Арт салонът приютява най-новите живописни търсения на авторката

   

◊ ПОКАНА

На 31.05.2022 г., вторник, от 18:00 ч. галерия "Възраждане" Ви кани на изложба живопис „Отражения“ на Ели Станчева. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 20.06.2022 г.

Изложбата можете да разгледате и онлайн тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/zkxk/

Ели Станчева е студентка от класа на Светлин Русев и естествено е убеден негов адепт. Цветовата ѝ палитра е много близка до неговото живописно мислене. Като фигуратив тази изложба изненадва с едно полуабстрактно настроение. Разливането на формите унася зрителя, като в нереалността на един сън. Усещането е хем като дежа вю, хем като илюзия за недостижимостта на един свят. Зрителят е съблазнен от тези живописни илюзии.

                                    Краси Алексиева, 2022 г.

Ели Станчева е родена през 1956 г. в Пловдив. Завършила е специалност „Живопис” при академик Светлин Русев в Национална художествена академия, София, 1981 г. Член е на СБХ и Дружество на пловдивските художници. В творческата си биография има реализирани 23 самостоятелни изложби. От 1981 г. има участия в над 50 национални изложби и в много общи изложби в страната и в чужбина.

Куратор е на: • Национални есенни изложби с проект „Вчера, днес, утре“, 2003 г. • „Пресечна точка“ - за изложба „15х5“ на Дружество на пловдивските художници, 2002 г. • Живописен пленер „След 21 години“ в с. Гела, 2002 г.

Носител е на престижни награди: • 2015 г. - „Златен век“ - печат на Симеон Велики, Министерство на културата • 2015 г. – Награда „Пловдив” • 2014 г. – Награда „Мечът Ромфея” • 2013 г. – Награда „Живопис” на Дружество на пловдивските художници.

Творби на Ели Станчева са притежание на: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, много галерии в страната, частни колекции в България и в чужбина: Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия.

Ели Станчева е дългогодишен преподавател в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив.

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
26.05.2022 г. 16:20
Етикети:
Посетено:
753
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34784-eli-stancheva-i-neynite-otrazheniya-gostuvat-v-galeriya-vazrazhdane