Изложби

"Цайтнот" на Радостин Седевчев - 28 май, 18:30 ч., Клуб ТаМ, Велико Търново

Архив на Клуба на дейците на културата вдъхнови изложба

"Цайтнот" на Радостин Седевчев - 28 май, 18:30 ч., Клуб ТаМ, Велико Търново

 

◊ ПОКАНА

На 28 май Пространство за култура и социални инициативи ТаМ Велико Търново представя проекта „Цайтнот“ на визуалния артист Радостин Седевчев. Заповядайте на откриването на изложбата на 28 май 2022, в 18:30 ч., в клуб ТаМ, ул. "Велчо Джамджията" 16.

Това е първата артистична творба, вдъхновена от архивите на бившия Клуб на дейците на културата (КДК) в старата столица.

Радостин Седевчев е един от десетте автори, които участват в творческата програма „Бъдеще за КДК“, подкрепена от Национален фонд „Култура“. Нейната цел е съхраняване наследството на КДК и социализиране на архивните документи със съвременната публика. В програмата участват млади и утвърдени творци от сферата на визуалните изкуства, съвременния танц и театър. Артистите изследват архивите на КДК, които проследяват неговата история от основаването му през 1967 г. до преустановяване на функциите му през 1993 г.

Проектът „Цайтнот“ разглежда 11 протокола от заседания на Клуба на културните дейци, проведени през 1982 г. Протоколите разкриват устройство и начина на работата на Клуба. Радостин Седевчев ги представя на публиката под формата на календар, който ясно показва наситеността на културната програма. Очертават се рамките на културния живот в града, но също така трудностите и тривиалните дейности на КДК. В културната програма от годината са отбелязани събития като: 60 години от създаването на СССР, 80 години от рождението на Aнгел Каралийчев, 120 години от рождението на Чарлс Дикенс, 100 години от рождението на Георги Димитров, изложби на художници, фотографи и занаятчии.

Радостин Седевчев (р. 1988 г.) завършва специалност „Стенопис“, а през 2018 г. – докторантура в Национална художествена академия, където преподава в момента. Специализира визуални изкуства в академията за изящни изкуства в Дрезден (2017) както и в университета Глиндор в Уелс (2011). Член е на Института за съвременно изкуство (ИСИ) София от 2021 г. Има четири самостоятелни изложби в София и Велико Търново, а негови инсталации са показвани в Сърбия, Германия и Китай.

ТаМ Велико Търново се премести в изоставената сграда на бившия Клуб на дейците на културата през април 2021 г. след публична кампания под надслов „Бъдеще за КДК“. Възстановяването на културните функции на пространството и създаването на съвременен център за изкуство, култура и диалог обедини усилията на архитекти, антрополози, културни мениджъри и артисти. Това е първото публично събитие след ремонта, предприет от екипа на ТаМ, чиято цел е подчертаването на архитектурното наследство на сградата и осъвременяване на пространството.

Повече информация във Facebook събитието: fb.com/events/1394217057767144

###

ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития във Велико Търново. ТаМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели.

 

Автор:
Екип на ТаМ
Публикация:
26.05.2022 г. 14:42
Етикети:
Посетено:
486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34779-tsaytnot-na-radostin-sedevchev-28-may-18-30-ch-klub-tam-veliko-tarnovo