Изложби

"И животните се смеят" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Из художествения фонд „Хумор на народите”

"И животните се смеят" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

От 15 февруари до 15 март 2007 в зала 6 на Дома на хумора и сатирата – Габрово ще бъде представена оригинална и весела изложба под надслов „И животните се смеят”.

Тя е втората поред от цикъла представителни изложби из художествения фонд „Хумор на народите”, които Веселата къща посвещава на своя 35-и рожден ден.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя една тематична колекция от 67 черно-бели и цветни хумористични фотографии на автори от 20 страни – Русия, Германия, Великобритания, Украйна, Финландия, Италия, Австрия, Унгария, Люксембург, Аржентина, Индия, Монголия, Иран и др. Обективите на фотографите са „запечатали” интересни ситуации, в които главни герои са различни животни – домашни любимци, животни от селския двор, диви и екзотични зверове от всички краища на света. Фотографиите носят много настроение и със сигурност ще предизвикат искрения смях на всички малки и големи любители на шегата.

Представените творби са участвали през годините в конкурса „Фотосмях”, който още от 1975 г. се провежда в рамките на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Почти всички автори даряват на музея своите смешни снимки, които са изпратили за участие в конкурса. Благодарение на щедрия им жест за 30 години във фонда „Хумор на народите” са събрани 10 160 хумористични фотографии на автори от 58 страни. През последните години в него постъпват и творбите на редица български фотографи, които се състезават в ежегодния Национален конкурс за фотография „Моето смешно лято” – една съвместна инициатива на Дома на хумора и сатирата и „Стемо” ООД.

Утвърдените имена с дългогодишен опит и стаж във фотографията все по-често се конкурират от млади таланти, които участват в раздела „Фотография” на Международното биенале.

От 1975 г. досега журито е присъдило на най-добрите фотографи-участници цели 125 награди, отличия и почетни дипломи. През годините редица организации са подкрепяли този престижен международен форум на хумористичното изкуство и са връчвали награди за фотография от свое име – Министерството на културата, Комитетът за туризъм, ДО „Българска фотография”, сп. „Българско фото”, „Фомус” ООД, „Интер Дата Системи” ООД и др.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
13.02.2007 г. 08:55
Посетено:
895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3476-i-zhivotnite-se-smeyat-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo