Изложби

"Тръпката и радостта от споделянето - моменти с колекцията "Европейска живопис" в галерия УниАрт на НБУ

Експозицията ще бъде открита на 26 май и с нея ще бъде отбелязан десетия рожден ден на Галерията

 

◊ ПОКАНА

Галерия УниАрт на Нов български университет представя изложбата „Тръпката и радостта от споделянето – моменти с колекцията "Европейска живопис“, съставена от Божидар Данев.

Експозицията ще бъде открита на 26 май, в 18 часа, и с нея ще бъде отбелязан десетия рожден ден на Галерията.


Изложбата е покана за разговор. Тя представя колекцията, съставена от Божидар Данев за период от повече от две десетилетия, и е свидетелство за неговия усет, търсения и прозрения. Някои от представените произведения са били създадени по поръчка на купувачи, докато повечето от тях са били предназначени за процъфтяващия пазар на изкуство, свидетелствайки за вкусове, идеи и преживявания на хора предимно от региона на Ниските земи през XVII-XVIII век. Това е един поглед от югоизток на север, споделен с публиката в Галeрията на Нов Български Университет.

Изложбата е подредена в четири теми: портрети, библейски истории, алегории и поговорки, жанрови сцени и пейзажи. Тя се опитва да скъси дистанцията с нашето време и за тази цел разчита на зрителя. Колко време бихте си дали да се впуснете в тези образни светове и присъствия, какви въпроси бихте отправили към тях, какви връзки бихте открили със свои минали преживявания и как бихте възпламенили въображението си, докато гледате?

 

Очакваме ви!

 

Автор:
НБУ
Публикация:
22.05.2022 г. 15:20
Посетено:
888
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34744-trapkata-i-radostta-ot-spodelyaneto-momenti-s-kolektsiyata-evropeyska-zhivopis-v-galeriya-uniart-na-nbu