Изложби

Зоя Лактионова / "Where to go? Where to go?"

20 май – 03 юни 2022, Window Gallery

Зоя Лактионова / "Where to go? Where to go?"

 

◊ ПОКАНА

Window Gallery
представя

Зоя Лактионова / Where to go? Where to go?

20 май – 03 юни 2022

Още от първия ден на окупацията на Украйна от Русия, Чешкият център в София изрази подкрепа за културната общност и народа на Украйна. На 12 май т.г. банерът със знамето и с думите, в подкрепа на украинския народ, беше разкъсано и свалено от вандали от витрината на Чешкия център и Посолството на Чешката република в София. Този акт доведе до идеята на същата тази витрина да бъде реализиран проектът Window Gallery.

Екипът на Чешкия център покани киевския „Щербенко Арт Центр“ за съвместно реализиране на новия проект, който ще даде възможност да бъдат представяни творби на съвременни украински артисти на ключовото централно място в София на ул. „Г.С. Раковски“ 100. Творбите ще се редуват през две седмици.

Събитието стартира от 20 май, когато жителите и гостите на София ще имат възможност да видят фотографията Where to go? Where to go? на Зоя Лактионова. Тя е от Мариупол и е финалист в конкурса Young Ukrainian Artist Competition (MUHi) 2021. 

Мариупол беше окупиран от руската армия преди три месеца. В момента градът е откъснат от хранителни доставки, питейна вода и лекарства – същинско хуманитарно бедствие. Най-големият металургичен завод в Украйна "Азовстал" е окупиран. През цялото това време украински войници и цивилни са държани в плен от врага, но те не се предават. Близо 95% от сградите на града са разрушени и са в руини. Загинали са над 25 000 граждани. Борбата за „Азовстал“ все още продължава.

Запазването на живота на нашите войници, които защитават Мариупол, нашите защитници и цивилни граждани, блокирани на територията на „Азовстал“, е фокусът през през последните няколо дни. Чрез изкуството искаме да напомним за катастрофите, които са се случвали в Украйна, заради инвазията на Русия. Военните зверства трябва да бъдат разкрити, а извършителите трябва да бъдат наказани. Основната цел е да се обърне максимално внимание на катастрофалното положение на окупираните територии. Късметлии сме, че не сме там. За руските войски насилието няма граници, животът на други хора не означава нищо за тях. Трябва да ги спрем!” - коментира кураторката на проекта Марина Щербенко.

Семейството на Зоя се премества в Донецка област след Втората световна война, в Мариупол, заради металургичния завод. Но войната и изпаренията от завода диктуват други условия за реалността. „Войната в Украйна започна през 2014 г., когато Русия анексира Крим и нападна Донбас. Аз идвам от Мариупол, Донецка област, която се намира в източната част на Украйна близо до границата с Русия. Когато районът, където живееха родителите ми, беше обстрелван, а баща ми беше ранен, предложих на родителите ми да се преместят при мен в Киев. За възрастните хора е трудно да сменят местоживеенето си, а родителите ми в продължение на няколко години живееха под постоянен обстрел. Майка ми почина в Мариупол от рак, заради замърсената околна среда и стреса от войната. При едно от посещенията ми в Мариупол, след смъртта на майка ми, видях стотици мъртви медузи, изхвърлени на брега. На въпроса защо не иска да си тръгне, малко преди смъртта си, мама ми отговори: На кого сме нужни там? И сега накъде." – коментира Зоя.

В рамките на Window Gallery, „Щербенко Арт Центр“ ще представи проекти на артисти като Олег Дімов, Ольга Кузюра, Альона Науменко, Марія Прошковська, Марина Талютто, Влада Ралко и др.

„Щербенко Арт Центр“ e създаден от украинската кураторка Марина Щербенко. Целта на Центъра е да дава възможности за диалог между света на изкуството и широката публика. „Щербенко Арт Центр“ организира изложби и е терен за лекции, панелни дискусии, работилници с водещи артисти на съвременното изкуство в Украйна и други страни.

Повече информация:

www.zoyalaktionova.com

www.shcherbenkoartcentre.com

 
   

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
19.05.2022 г. 18:52
Етикети:
Посетено:
1135
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34726-zoya-laktionova-where-to-go-where-to-go